IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разобличителката на Facebook: Време е Зукърбърг да се оттегли

Ребрандирането на компанията е безсмислено, ако тя не реши проблемите си със сигурността, твърди Франсис Хаугън

11:40 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

В първото си публично изказване, откакто разкри вътрешни документи на Facebook, разобличителката Франсис Хаугън призова бившия си шеф, главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, да се оттегли от поста си и да позволи компанията да се промени, вместо да посвещава ресурси на ребрандиране, предава Ройтерс.

„Смятам, че е малко вероятно компанията да се промени, ако Марк Зукърбърг остане главен изпълнителен директор“, заяви Хаугън по време на откриването на Web Summit, технологична конференция, която привлече десетки хиляди посетители в португалската столица Лисабон.

Хаугън, бивш продуктов мениджър на Facebook, отговори положително на въпроса дали Зукърбърг трябва да се оттегли, като добави: „Може би това е шанс някой друг да поеме управлението... Facebook би била по-силна, ако някой, който има желание да се фокусира върху сигурността“.

Социалната мрежа, която има близо 3 млрд. потребители, промени името си на Meta миналата седмица, в рамките на ребрандиране, което се фокусира върху изграждането на „метавселена“ – споделена виртуална среда, която според компанията ще бъде наследник на мобилния интернет.

Но ранните потребители на виртуални светове, известни като метавселена, заявиха, че ребрандирането на Facebook е опит на гиганта да спечели от нарастващото вълнение по една концепция, която не е създала, с цел да отклони скорошното негативно внимание.

Във връзка с ребрандирането Хаугън заяви, че то е безсмислено предвид проблемите със сигурността, на които все още не е обърнато внимание.

„Отново и отново Facebook избира експанзия и нови области, вместо да се придържа към това, което вече е направила“, коментира Хаугън пред развълнуваната публика, която често я аплодираше.

Новините от Facebook бяха обявени в момент, в който компанията е строго критикувана от властите и регулаторите във връзка със своите корпоративни бизнес практики – в частност за огромната си пазарна мощ, решенията на алгоритмите и следенето за злоупотреби в своите услуги.

Миналия месец Хаугън заяви пред британските и американските власти, че Facebook ще подклажда все повече насилие и вълнения по света освен ако алгоритмите ѝ не бъдат обуздани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още