IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редица американски щати започват разследване срещу Instagram

Когато социалните медийни платформи третират децата ни като обикновена стока за манипулиране, е нужно да се намесим, казва главният прокурор на Небраска

09:57 | 19.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Момиче позира за снимка в пригодения за Instagram музей Cali Dreams в Дюселдорф. <em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH</em></p>

Момиче позира за снимка в пригодения за Instagram музей Cali Dreams в Дюселдорф. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Двупартийна коалиция от главни щатски прокурори заяви в четвъртък, че разследва как Instagram привлича и засяга младите хора, засилвайки натиска върху компанията майка Meta Platforms Inc. заради потенциалните вреди за потребителите, пише The Wall Street Journal.

Водена от осем щата, включително Масачузетс и Небраска, коалицията се фокусира върху „техниките, използвани от Мета за увеличаване на честотата и продължителността на ангажираността на младите потребители и произтичащите от това вреди, причинени от такова продължително ангажиране“.

Главните прокурори разследват дали компанията, известна преди като Facebook, е нарушила законите за защита на потребителите и е изложила обществеността на риск.

„Когато социалните медийни платформи третират децата ни като обикновена стока за манипулиране с цел по-дълго ангажиране на екрана и извличане на данни, става наложително главните прокурори да ангажират нашия разследващ орган съгласно нашите закони за защита на потребителите“, казва главният прокурор на Небраска Дъг Питърсън, републиканец.

Други главни прокурори, участващи в координирането на усилията, са тези на Калифорния, Флорида, Кентъки, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт. Пълният списък на щатите, които се присъединяват към разследването, все още не е публичен, но говорителка на Масачузетс каза, че е широк и покрива цялата страна.

Говорител на Meta каза, че разследването се основава на неразбиране на проблеми, които засягат и други социални медийни платформи.

Разследването се случва след продължителен преглед на психологическите ефекти на социалните медии и в частност на Instagram върху тийнейджърите. Wall Street Journal съобщи през септември, че вътрешното изследване на Instagram е установило, че продуктът може да породи „отрицателно социално сравнение“ в широк кръг потребители и да изостри проблемите с външния вид на тялото сред тези, които се борят с проблема, особено младите жени. Изследването предполага, че дизайнът на Instagram с много снимки и фокусът върху външния вид вероятно го правят уникално вреден. То често формулира темата по категоричен начин. „Ние влошаваме проблемите с образа на тялото за една на всеки три тийнейджърки“, пише на един вътрешнофирмен слайд от 2019 г., обобщавайки изследвания за тийнейджъри, които изпитват тези проблеми.

В интервю за WSJ ръководителят на Instagram Адам Мосери призна констатациите и каза, че компанията счита отстраняването на проблема за изключително трудно. Той обаче защити продуктите на компанията, наричайки социалните медии характеристика на съвременния живот, която предлага ползи, далеч надвишаващи вредите.

Впоследствие компанията нарече репортажа на вестника „внимателно подбран“ и каза, че изследването също така показва, че Instagram помага на някои тийнейджърки да се справят с други сериозни проблеми.

В края на септември Instagram заяви, че ще спре плановете за версия на приложението си, пригодена за деца, след като законодателите изразиха опасения. Подобно на други платформи за социални медии, Instagram забранява ползването за деца под 13 години, но компанията заяви, че е наясно, че много от тях все пак се присъединяват.

В изявлението си в четвъртък компанията заяви, че вече се занимава с много от въпросите, свързани с разследването на коалицията.

„Ние сме браншови лидер в борбата с тормоза и подкрепата на хора, борещи се с мисли за самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства“, се казва в изявлението. „Продължаваме да изграждаме нови функции, за да помагаме на хората, които може да са изправени пред негативни социални сравнения или проблеми с образа на тялото, включително нашата нова функция Take a Break („Починете си“)“, се казва в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още