Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Тръмп ще блокира TikTok и WeChat в САЩ тази неделя

Министерството на търговията на САЩ обяви, че ще издаде заповед, с която ще ограничи достъпа до двете китайски услуги

Тръмп ще блокира TikTok и WeChat в САЩ тази неделя

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американското министерство на търговията днес обяви, че в неделя (20 септември) ще издаде заповед, която ще забрани на потребителите в Съединените щати да свалят китайското чат приложение WeChat и приложението за кратки видеа TikTok, предава Ройтерс.

Представители на властите в САЩ разкриха, че забраната за сваляния на TikTok в страната може да бъде отменена от президента Доналд Тръмп, преди да влезе в сила късно в неделя, тъй като собственикът на TikTok, ByteDance, се бори да постигне споразумение за съдбата на американските си операции.

ByteDance води преговори с Oracle и други за създаването на нова компания, наречена TikTok Global, която има за цел да адресира опасенията на САЩ за сигурността на данните на американските потребители. ByteDance все още се нуждае от одобрението на Тръмп, за да преодолее забраната на Вашингтон.

Още по темата

Представители на министерството на търговията твърдят, че няма да забранят допълнителните технически трансакции за TikTok до 12 ноември, което дава на компанията бонус време, за да види дали ByteDance ще успее да сключи сделка за своите американски операции. „Основният TikTok ще си остане непокътнат до 12 ноември“, обяви министърът на търговията Уилбър Рос пред Fox Business Network.

Министерството заяви, че действията ще „защитят потребителите в САЩ, като ще спрат достъпа до тези приложения и значително ще намалят техните функционалности“.

Книжата на Oracle понижиха стойността си с 1,6% след новините преди началото на търговията в САЩ.

Министерството на търговията ще забрани на магазините за приложения на Apple (App Store) и Alphabet (Google Play), както и на други, да предлагат услугите в техните платфирми, „които са достъпни в Съединените щати“, коментира пред Ройтерс високопоставен представител на ведомството.

Заповедта няма да забрани на американски компании да правят бизнес с WeChat извън САЩ, което ще е добра новина за фирми като Walmart и Starbucks, които използват програмите за „миниприложения“, вградени в WeChat, за да извършват трансакции и да ангажират потребителите в Китай, посочват властите.

Освен това заповедта няма да забрани трансакциите с другите бизнеси на собственика на WeChat – Tencent Holdings, които включват онлайн гейминг, както и няма да забрани на Apple, Google и други да предлагат TikTok или WeChat навсякъде другаде извън САЩ.

Забраните са свързани с две заповеди, издадени от Тръмп на 6 август, които дават на Министерството на търговията 45 дни да определи кои трансакции да блокира от приложенията, които смята за заплаха за националната сигурност. Този срок изтича в неделя.

От министерството твърдят, че предприемат необичайна стъпка заради рисковете, които носят приложенията, събирайки потребителски данни. Китай и компаниите отричат да трупат подобни масиви от данни с цел шпионаж.

Администрацията на Доналд Тръмп увеличи усилията си да се бори с „ненадеждни“ китайски приложения от американски дигитални мрежи и нарече TikTok и WeChat “значителни заплахи“.

TikTok има 100 млн. потребители в Съединените щати и е особено популярно сред младите американци.

WeChat има средно 19 млн. активни потребители дневно в страната, сочат данни на Apptopia от началото на август. Услугата е популярна сред китайските студенти и част от американците, които имат лични или бизнес отношения в Китай.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
TikTok планира да наеме още 3 хил. инженери