Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Въпреки разходите за извънсъдебни споразумения, Facebook изкара добър отчет

Компанията с лекота надмина прогнозите за печалбата си

Въпреки разходите за извънсъдебни споразумения, Facebook изкара добър отчет

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook надмина прогнозите на Wall Street за първото тримесечие и отдели 3 млрд. долара за покриването на споразумението с американските регулатори, което успокои инвеститорите, притеснени от развоя на продължилото месеци федерално разследване, предава Ройтерс.

Книжата на най-голямата социална мрежа повишиха стойността си с над 10 на сто до 200,50 долара по време на следборсовата търговия. Те успяха да възстановят по-голямата част от това, което загубиха миналата година, когато растежът се забави  а компанията се забърка в скъпо струващи скандали с опазването на личните данни.

Още по темата

Споразумението за 3 млрд. долара, което може да нарасне до 5 млрд. долара, сви нетната печалба на компанията за първото тримесечие до 2,43 млрд. долара, или 85 цента на акция.

Като се изключи сумата от споразумението, Facebook е спечелила 1,89 долара на акция, над отчетените година по-рано 1,69 долара на акция. По този показател компанията лесно надмина прогнозата на анализаторите за 1,64 долара на акция по данни на Refinitiv.

Общите приходи за първото тримесечие са нараснало с 26 на сто до 15,1 млрд. долара от 12 млрд. долара миналата година, отново изпреварвайки средната прогноза на анализаторите за 15 млрд. долара.

"Това е силен отчет, който предполага, че рекламодателите все още виждат стойност в платформата на Facebook, както беше преди споровете и скандалите", коментира Харид Ануар, старши анализатор в Investing.com.

Месечните и дневните потребители на основното приложение на Facebook са се увеличили с по 8% през миналата година, съответно до 2,4 млрд. и 1,6 млрд., в съответствие с прогнозите.

Общите разходи през първото тримесечие са 11,8 млрд. долара, включвайки сумата от споразумението. Те са с 80% повече спрямо година по-рано, когато организацията нае модератори на съдържанието и инвестира повече в защита, за да направи социалната мрежа по-сигурно място.

По време на събитието за обявяването на финансовите резултати инвеститорите заявиха, че са очаквали разходите да скочат с между 47 и 55 на сто тази година, след като по-рано обявиха очаквано увеличение от 40 до 50%.

Оперативният марж за първото тримесечие е спаднал до 22% от 46% година по-рано, но като се изключат еднократните разходи, той достига 42%.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Чад вдигна забраната си над социалните мрежи