IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да се окаже неспособен да спре доминацията на Google

Европейските потребители, използващи приложенията на Google, могат да попречат на разчупването на монопола на Alphabet сред мобилните приложения

10:40 | 18.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се Европейският съюз (ЕС) да реши днес дали Google използва неправомерно пазарната доминация за софтуера на своите телефони – Android, за да задуши конкуренцията.

ЕС може да постави тежка глоба на компанията Alphabet, собственик на Google, и така да промени някои от нейните бизнес практики.

Въпреки че ЕС възнамерява да наложи рекордни глоби, по-високи от миналогодишните санкции на стойност 2,4 млрд. долара, парите не са истинският проблем за Alphabet, коментира CNBC

Максималното наказание, което ЕС би могъл да наложи, е приблизително 11 млрд. долара или 10% от годишната печалба на Alphabet. Но това наказание не цели да достигне върха на този диапазон.

Ако 11 млрд. долара са значително количество за всяко обективно измерение, те представляват малка част от 102-та милиарда долара в брой и краткосрочни инвестиции, с които Alphabet разполагаше през последното тримесечие.

Истинското предизвикателство пред Google ще дойде, ако ЕС наложи промяна в поведението и методите на компанията.

Google остави производителите на смартфони да използват безплатно отворения код на софтуера на Android, но ЕС обвини компанията в използване на забранени лицензионни практики за налагане на собствените си продукти. Обвиненията включват и принуждаване на производителите да внедряват продукти на Google като Search, Maps и Chrome, както и нейния магазин за приложения Play.

ЕС разследва и споразуменията, които Google сключи с други компании за ексклузивно преинсталиране на своите търсещи приложения и така да им попречи да продават други телефони, които притежават модифицирани версии на Android.

На теория решението може да даде на други приложения повече пространство за съревнование с Google. Производителите на смартфони предлагат различни категории от приложения и те биха били по-благосклонни да платят висока цена, ако не се налага да се конкурират със софтуерните продукти на Google.

Потребителите също биха били склонни да платят повече за изтегляне на приложения от трети страни, след като отпадне опцията за преинсталиране.

Решението на ЕС също така може да повлияе на растежа на рекламния бизнес на Google, където ръстът се поддържа повече от мобилни, отколкото от десктоп реклами. Ако Google бъде накаран да спре предлагането на своите приложения, компанията ще загуби правата върху този телефон, при който може да продава повече реклами, отколкото чрез продукти на трети страни.

Докато някои производители на мобилни приложения биха се зарадвали на тази възможност, Гари Рибек, антитръстов адвокат, известен с делото срещу Microsoft, не мисли, че решението на ЕС ще промени съществено пазара за мобилни приложения.

Рибек смята, че проблемите на Google, излезли на дневен ред през изминалата година, все още не са поправени, отчасти заради решението, което излезе твърде късно, което беше „твърде малко“ и което решение Рибек не очаква да има някакъв смислен ефект.

„Каквото и да било антитръстово решение, което да доведе до едностранно ръководене, няма да постигне много, освен ако този проблем не бъде решен рано“, смята Рибек. Вече изминаха повече от две години, откакто ЕС отправи първите си възражения към Google и вероятно всяко едно решение днес ще се обжалва, а това ще доведе до разтягане на процеса напред във времето, добавя CNBC.

На този етап потребителите от ЕС вероятно вече са приели и твърде свикнали с услугите на Google, за да се обърнат към други приложения, дори ако опциите на компанията не са предварително инсталирани. Ситуацията е подобна и в САЩ, където Google притежава пет от десетте най-използвани приложения в Америка. Най-голяма възможност за развитие може да се търси в пазарите на Индия, Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка, където мобилните технологии тепърва навлизат в живота на масовия потребител (това не важи за Китай, където услугите на Google са блокирани).

Бари Лин, директор на Института за отворени пазари, и антитръстов адвокат, също смята, че е малко вероятно след процеса Google да направи значителни промени в своя бизнес.

През последната година се наблюдават все повече призиви за разследване на технологичните монополи, въпреки че все още няма реално предприети действия.

„Мисля, че непосредствените ефекти върху Google ще бъдат крайно несъществени“, смята Лин, като добавя: „По-голяма е вероятността американското правителство да наложи регулации върху тези платформи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Търсачката е само една от многото услуги на Google и доколко китайските власти са успели ефективно да я блокират е доста спорно. Впрочем, аз от доста време вече ползвам DuckDuckGo и то не заради ЕС, Китай, или предполагаемият монопол на Google за който не ми дpeме, а защото (предполагам заради авторското право) започнаха твърде много да филтрират резултатите от търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
това е какво правят :http://***.jabse.com/aboutus.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
никой не те държи насила в ЕС , винаги можеш да идеш да живееш в Китай :))) , дет се вика да усетиш държават от първо лице. а иначе имаме и българска търсачка : http://***.jabse.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"ЕС може да се окаже неспособен да спре доминацията на Google "А Китай може защо ли?( !аважръд ами мат отощаЗ )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още