IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански регулатор погна Apple и Samsung

Властите са започнали разследване във връзка със забавянето на софтуера на старите устройства на двете компании

10:17 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Италиански регулатор обяви в четвъртък, че е започнал разследване, свързано с обвиненията, че Apple и Samsung Electronics са използвали софтуерни ъпдейти, за да забавят мобилните си телефони и да накарат потребителите да купуват по-новите им устройства, предава Ройтерс.

В изявление регулаторът посочва, че двете фирми не са казали на клиентите си, че ъпдейтите може да имат негативно влияние върху представянето на техните телефони.

Ако бъдат признати за виновни, двете компании рискуват да получат глоби за по няколко милиона долара.

Apple и Samsung са заподозрени в създаването на „обща търговска политика, която се възползва от липсата на определени компоненти за ограничаване на времето на представяне на техните продукти и карат потребителите да купуват нови версии“, посочва регулаторът.

И двете компании не са коментирали веднага въпроса.

Миналия месец Apple обяви, че софтуерът на iPhone е свързан със забавянето на част от телефоните, които имат проблеми с батериите, но отрече да е направила нещо нарочно, за да съкрати живота на продукта.

Фирмата се извини за действията си и намали цените за смяна на батериите. Освен това заяви, че ще промени софтуера, за да показва на потребителите дали батериите на телефоните им работят добре.

Софтуерните актуализации на Samsung за нейните смартфони досега не са били поставяни под въпрос.

Срещу Apple са заведени дела в Калифорния, Ню Йорк и Илинойс, по обвинения, че е измамила потребителите, забавяйки потребителите без предупреждение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още