IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат българска вместо руска кирилица в сайтовете на държавната администрация

Проектът е на Министерството на електронното управление

10:54 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на електронното управление публикува проекта за нови правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация. Проектът е публикуван в портала за обществено обсъждане към Министерския съвет.

Предлага се използването на българска кирилица в институционалните интернет страници, като са изброени различни възможни шрифтове, които я поддържат. До момента масово разпространените шрифтове използват руския вариант на кирилица. С оглед на съхраняване и развиване на националната идентичност и наличните шрифтове, които поддържат българския вариант на кирилица, българските институции ще могат да използват именно този вариант, пише в документа.

Целта е да се създаде единна рамка за институционална идентичност, която да гарантира, че интернет страниците и портали на администрациите в Република България са ориентирани към потребителя и са с безпрепятствен, пряк и постоянен достъп, ясна навигация и съдържание, посочва се в проекта. 

Препоръчителните шрифтове за българска кирилица ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерство на електронното управление.

"Работата по проекта за промяна на правила започна преди събитията в Украйна и „скъсването“ с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов.

"Целта ни е да запазим българската идентичност в един глобален свят, което е правилната формула – да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост", каза още министърът, цитиран от БГНЕС.

В правилата са описани в детайли принципите, по които да се ръководи всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали, за да предостави максимално добро потребителско преживяване на граждани или представители на организациите по отношение на структура на дизайна и съдържанието.

Направени са допълнения по отношение на мястото - раздела, в който трябва да се публикуват контактите на администрациите. Те са съгласно Препоръки за подобряване на обявяваната на интернет страниците на администрациите информация за контакти, направени на базата на Аналитичен доклад "Изследване и препоръки за информацията за контакти по телефона на интернет страниците на администрациите", изготвен от Института по публична администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още