IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският гигант Asos придобива производителя на облекло Topshop

Двете компании най-сетне си стиснаха ръцете за сделка за над 400 млн. долара

11:19 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Asos придобива Topshop, една от добре познатите британски марки за облекло, както и още няколко други бранда, в рамките на сделка с обща стойност 295 млн. паунда (405 млн. долара). Всичко това се случва в момент, в който онлайн търговецът на дребно се насочва активно към покупката на добре познати имена в бранша, които са принудени да затворят магазините си, пише Bloomberg.

Arcadia Group, фалиралата ритейл империя на Филип Грийн, ще продаде марките Topman, Miss Selfridge и HIIT на Asos, а сделката е изцяло в брой, сочи изявление от днес. Покупката включва складови наличности за 30 млн. паунда. Цената на акциите на Asos скочи с 3,6% в Лондон.

Брандове, които доминираха в търговските центрове в страната от десетилетия, напоследък се превръщат в цели на онлайн търговци. Миналата седмица Boohoo Group обяви, че купува Debenhams за 55 млн. паунда. Тъй като онлайн търговците нямат интерес към управлението на физически магазини, това води до загубата на хиляди работни места в една индустрия, която вече се раздели с над 100 хил. позиции през 2020 г.

В рамките на сделката Asos поема 300 работни места в областта на проектирането, покупките и партньорствата в търговията на дребно. Компанията се опитва да разшири клиентската си база и има силен бизнес в САЩ и Европа, където разпознаваемостта на марката Topshop е голяма.

През последните години модният бранд се сблъсква с проблеми, откакто империята на Грийн се разпадна след продажбата на универсалните магазини BHS през 2015 г., а пандемията допълнително подкопа продажбите.

Topshop и другите брандове имат комбинирани приходи от близо 1 млрд. паунда за 2019 г.

Главният изпълнителен директор на Asos Ник Бейтън заяви, че уебсайтът продава Topshop и Topman в последните две години, а продажбите са силни, като само през коледния сезон са скочили с 41%. Фирмата планира да продължи да продава стоките на Topshop през трети търговци на дребно.

„Това е стратегия, която вече работи изключително добре“, коментира той в интервю по телефона.

Същевременно Asos планира да задълбочи партньорствата на Topshop в американската верига универсални магазини Nordstrom и ще търси и други подобни възможности, допълва Бейтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още