Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Правителството ще финансира ВУЗ-вете според постиженията на студентите

Пазарът на труда ще има нужда от кадри в специалностите „Социология, антропология и науки за културата“, „Социални дейности“ и „Хидростроителство“

Правителството ще финансира ВУЗ-вете според постиженията на студентите

Снимка: Архив Ройтерс

Министрите одобриха промени във финансирането, приема и отпускането на стипендии за държавните висши училища, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

Измененията засягат четири постановления, които засягат дейността на държавните висши училища и научните организации.

В Плана за изпълнение на Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. е предвидено делът от средствата за издръжка на обучението, които се получават въз основа на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 55% през тази година и да достигне 60% през 2020 г.

Комплексната оценка за качеството на обучението се формира на базата на индикатори със съответна тежест, групирани по основни дейности в образованието като учебен процес, научни изследвания и реализация на пазара на труда.

За информационна база на индикаторите се използва Рейтинговата система на висшите училища в Република България, администрирана от Министерството на образованието и науката. В комплексната оценка са включени индикатори, за които е налице пълна, точна и проверима информация.

Промените засягат постановление на Министерския съвет от 2001 г. за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления. Те се изразяват в изменението на коефициентите по професионални направления „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“, по които се умножава базовият норматив за издръжка на обучението. Към настоящия момент коефициентът за тези направления е 1,00, като предложението е той да стане 1,15.

Министрите одобриха предложената промяна в Постановление № 90 на Министерския съвет от 2000 година за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации. След актуализацията размерът на издръжката се вдига от 200 лв. на 240 лв. месечно, като това се отнася и за студентите от Македония и за чуждестранните студенти, приети в държавните ВУЗ-ове по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен.

Промяна в друго постановление на Министерския съвет предвижда приемът във висшите училища да се диференцира в зависимост от качеството на провежданото обучение и нуждите на пазара на труда.

Максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти по приоритетни професионални направления в зависимост от реализирания прием през предходната година може постепенно и трайно да нараства при определено съотношение на оценката от програмната акредитация, оценката за научната дейност и оценката за реализацията на завършилите студенти от Рейтинговата система на висшите училища.

В резултат на това в средносрочен план се очаква пазарът на труда да се обезпечи постепенно с необходимите кадри, придобили висше образование по специалностите от направления в областта на педагогическите, хуманитарните, техническите, аграрните, природните науки, математиката и информатиката.

Във всички останали професионални направления, с изключение на „Социология, антропология и науки за културата“ и „Социални дейности“, приемът на студенти може да намалява в средносрочен план.

В Списъка на защитените специалности се добавя специалността „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“. Определянето на специалността „Хидростроителство“ за защитена е от значение не само за компетентната експлоатация на водните басейни и безопасността на населението, стопанската инфраструктура и околната среда, но има пряко отношение и към националната сигурност, аргументират се министрите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
значи библиотекарсия ще обере всичко, там са 'учили' половината ни депутати! после кажете че не са се реализирали успешно :)
0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чудя се, дали висшиста счетоводител, който си е намерил работа като фактурчик се брои за реализиран по специалността, нищо, че е работа за среднисти. А ел инженера, който работи като ел техник, а програмиста в колцентъра? Иначе хубава идея,че но когато се вдига плащанията за направление икономика, явно идеята е друга.

Още от Стратегии
Държавата ще плати 20 млн. лв. за учебници