IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска възпоменателна сребърна монета с позлата за председателството ни

В Монетния двор изработиха и специално лимитирано издание на разменната монета от 2 лева

14:15 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 2 януари 2018 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.“ и разменна монета с номинална стойност 2 лева на същата тематика, съобщи централната банка.

Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лева, изсечена е в тираж три хиляди броя.

Автор на художествения проект е колективът на „Монетен двор“.  Монетата ще се продава за 66 лева.

Десетолевката е изработена от сребро, с проба 999/1000, с нанесено позлатяване върху вътрешния кръг от двете страни  и тежи 20 грама.

На лицето на монетата в позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, под нея на два реда е изписана номиналната стойност „10 ЛЕВА“, а околовръст е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА” и годината на емисията „2018“.

На гърба на монетата в позлатения кръг е изобразено логото на Българското председателство, околовръст са надписите „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“. 

Монетата от 2 лева, посветена председателството ни е отлята в 500 хиляди броя. Тя е двукомпонентна с вътрешен кръг от сплав със златист цвят – CuNiZn и външен пръстен от сплав със сребрист цвят – CuNi.

Двулевката тежи 9 грама и е с диаметър –  26,5 мм.

Автори на художествения проект са Ваня Димитрова и колектив от „Монетен двор“ ЕАД.

Преди време Лиляна Павлова, министърт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, съобщи, че гостите ще получат монети от специалните емисии като спомен за българското европейско председателство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още