IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на хартиени книги продължават да изпреварват електронните - ето защо

Физическите книги са генерирали приходи от 22,6 млрд. долара в САЩ през миналата година

14:01 | 26.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хартиени или електронни книги предпочитате? Може да е изненадващо, но за повечето американци старомодните книги на хартия все още имат превес над електронната им версия, пише CNBC.

Издателите на книги във всички формати са генерирали приходи от близо 26 млрд. долара в САЩ миналата година, като хартиените книги са донесли 22,6 млрд. долара, а електронните – 2,04 млрд. долара, сочи годишният доклад на Асоциацията на американските издатели за 2019 г. Данните включват както научна литература и публицистика, така и художествена литература.

Макар че дигиталните медии смущават други индустрии като новинарската и музикалния бизнес, хората все още обичат да притежават физически книги, казва Мерил Холс, управляващ директор на Асоциацията на продавачите на книги във Великобритания.

„Мисля, че балонът на електронните книги донякъде се е спукал, продажбите намаляват, смятам, че физическият продукт е много привлекателен. Издателите произвеждат великолепни книги, дизайнът на корицата често е прекрасен, това са красиви премети“, споделя Холс пред CNBC.

Хората обичат да показват какво четат, допълва тя. „Любителите на книгите обичат да имат архив за това, което четат и да го споделят с останалата част на света. Хората декорират дома си с книги, колекционират ги, искат те да говорят за тях“, отбелязва Холс.

В жанрово отношение печатните книги, които се представят добре, са посветени на природата, готварството и детските книги, докато хората предпочитат да четат криминални и романтични романи и трилъри на електронен носител, сочат данни на Nielsen Book International.

Повече от десет години след пускането на Kindle от Amazon има глад за информация и желание за бягство от екрана, казва Холс. „Отчасти хората опитват да избягат от политиката, но те също така търсят информация. Затова се насочват към печатните книги по редица причини и мисля, че е по-трудно да имаш емоционална връзка с това, което четеш, ако е на електронен четец“, допълва тя.

Въпреки че представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) понякога са обвинявани, че убиват индустрии, именно младите хора популяризират печатните книги. 63 на сто от продажбите на физически книги във Великобритания са били насочени към хора под 44-годишна възраст, а 52% от продажбите на електронни книги - към хора над 45 години, сочат данни на Nielsen.

Картината е сходна в САЩ, където 75% от хората на възраст между 18 и 29 години са заявили, че са чели физическа книга през 2017 г. спрямо средно ниво за всички възрастови групи от 67%, показва допитване на Pew Research.

Не всички писатели са почитатели на електронните книги. Авторът на „Спасителят в ръжта“ Джеръм Дейвид Селинджър се противопоставяше на дигиталните медии и споделянето на информация в интернет, но през август наследниците му за първи път се съгласиха да публикуват творбите му като електронни книги. Синът на Селинджър Мат заяви, че писмо от жена с увреждане на ръцете, която се затруднявала да държи физически книги, го убедило да публикува творбите на баща си, съобщи Guardian.

Колкото до бъдещето на книгите, и двата формата ще продължат да бъдат търсени, казва Джакс Томас, директор на Лондонския панаир на книгата. „Хората винаги се нуждаят от знание и винаги имат нужда от истории, така че от тази гледна точка ядрото на книжната индустрия е много силно. Интересно ми е да видя как ще изглежда класната стая на бъдещето, според мен това ще определи до голяма степен отношението на бъдещите поколения към писаното слово… Дори словото да е говоримо, истории и знание ще има. Така че книгите във всички формати имат силно бъдеще“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още