IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради нападението с дрони: Петролът може да поскъпне с до 10 долара

САЩ сигнализират за възможност да деблокират стратегическия петролен резерв, за да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари

11:22 | 15.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пламъци обгръщат огромния нефтопреработвателен комплекс на саудитската петролна компания Aramco край източния град Абкаик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пламъци обгръщат огромния нефтопреработвателен комплекс на саудитската петролна компания Aramco край източния град Абкаик. Снимка: Ройтерс

Цените на петрола могат да скочат с до 10 долара за барел през идната седмица, след като множество удари с дронове поразиха центъра на петролната индустрия на Саудитска Арабия, принуждавайки кралството да намали добива на нефт наполовина.

Десет дрона атакуваха огромен нефтопреработвателен комплекс на саудитската петролна компания Aramco край източния град Абкаик и в близкото находище в Хурайс, в Източната провинция на кралството, причинявайки загуба от 5,7 милиона барела сурова продукция на ден, или 50% от добива на нефт в кралството. Въпреки че все още е твърде рано да се оценява степента на щетите и колко дълго ще бъдат затворени съоръженията, анализатори на петрол и търговци съобщиха пред CNBC, че въздействието върху цената на суровината може да бъде в двуцифрени долари.

„Това е сериозно“, казва Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associates. „Страхувайки се от най-лошото, очаквам пазарът да отвори с 5 до 10 долара нагоре за барел в неделя вечерта. Това ще доведе до поскъпване с 12 до 25 цента за галон бензин“, казва той.

Кевин Бук, ръководител на изследванията в Clearview Energy, заяви, че влиянието върху цената ще зависи от времето за ремонт, (на рафинерията, б.ред.) което може да отнеме седмици до месеци.

„Нашите основни предположения, които включват публични оценки на стратегическия капацитет на нефтен резерв и резервния капацитет на ОПЕК, предполагат нетен дефицит от ~ 1 ММ барела/ден или поне над 6 долара/барел премия над цената на затварянето от около 60 долара за Брент“, казва Бук в бележка до инвеститорите. „Ако изключим компенсиране на тези доставки и ако приемем триседмично спиране, нашите модели предполагат ръст на цената с около 10 долара за барел“.

Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ обяви късно в събота, че е в готовност „да деблокира ресурс от стратегическия петролен резерв, ако е необходимо да бъдат предотвратени смущения на петролните пазари“, предаде AP.

Съобщението се случва след нападението с безпилотни летателни апарати срещу петролно поле и най-голямата в света инсталация за преработка на петрол в Саудитска Арабия. Ведомството обявява още, че министърът на енергетиката Рик Пери е разпоредил на висшите си подчинени заедно с Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Париж да разработят варианти за евентуални колективни глобални действия.

Тридесетчленната МАЕ има задачата да реагира на смущения в петролните доставки и да поддържа енергийна политика. Стратегическите резерви на САЩ от суров петрол възлизат на 630 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още