Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Боян Рашев: Западният свят отново е заложник на ОПЕК

Решенията на човека на снимката днес определят в голяма степен какво и колко можете да сложите в резервоара на колата или на масата си вкъщи утре, казва експерт

Боян Рашев: Западният свят отново е заложник на ОПЕК

Принц Абдул Азис бин Салман. Снимка: Getty

Анализаторите и медиите по света останаха учудени от решението на Саудитска Арабия, Русия и останалите страни членки на ОПЕК+ да задържат добива на нефт на ниски нива за пореден месец. Това докара цената на фючърсите до почти 70 долара на барел - най-високата стойност от април 2019 г. Индия и другите по-бедни страни вече проплакаха в опит да умилостивят производителите - за тях висока цена на нефта е равно на бърза инфлация и скъпа храна, а хората никъде по света не са в съвсем цветущо икономическо положение, пише експертът Боян Рашев в коментар във Facebook.

Много хора явно живеят с едно от трите странни допускания. Мислят си, че:

1. Електрификацията се случва толкова бързо, че скоро няма да имаме нужда от толкова много нефт, и/или

2. Частните нефтодобивни компании са в състояние да вдигнат добива и да поддържат цените относително ниски, и/или

3. Лидерите на ОПЕК+ биха се загрижили за изпадналите в кома икономики, както на богатия Север, така и на бедния Юг и биха отпуснали повече доставки, за да се намали инфлационния натиск.

Още по темата

Нито едно от тези допускания не е валидно.

Първо, нефтът е точно толкова критичен за глобалната икономика, колкото през цялата история след Втората световна война до днес. Частните компании са натикани в ъгъла от декапитализацията и ограниченията, на които ги подлагат идиотското поведение на западните правителства, активистите, а вече и голяма част от инвеститорите. От тях се очаква да се декарбонизират (тоест да не добиват!) точно когато всъщност трябва да могат да вдигнат добива бързо. Последното слага в ръцете на Русия и арабите и ножа, и хляба и те ще се възползват от това в максимална степен. Наистина ли някой си мисли, че ще покажат съчувствие, човеколюбие, алтруизъм?

Ситуацията е много проста: решенията на човека на снимката (принц Абдул Азис бин Салман, министър на енергетиката на Саудитска Арабия – бел. ред.) днес определят в голяма степен какво и колко можете да сложите в резервоара на колата или на масата си вкъщи утре. Светът отново е заложник на ОПЕК.

Ние сами се поставихме в това положение. Докато пътуванията и полетите са сравнително ограничени, потреблението няма да е особено високо и цените все пак ще останат в нормални граници. Обаче когато пандемията свърши и самолетите полетят, търсенето отново ще докосне 100 милиона барела на ден. И тогава отново ще видим цени над 100 долара на барел - с неясна горна граница.

Това ще бъде поредната катастрофа, която сами си навличаме. Също като с коронавируса.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
4
 
8
evlogi до: zelka007
преди 1 месец
Да.Поживьом, увидим,както казват едни бензинджии
1
 
0
 
7
zelka007 до: evlogi
преди 1 месец
ей я де е годината , ще видим ... :)))
3
 
1
 
6
evlogi до: zelka007
преди 1 месец
Без съмнение е кратичък материалът, но не е нужно да е прекалено дълъг и сложен, за да е верен.Ние наскоро го дискутирахме този въпрос, и засега нещата вървят в посока на това, което очаквах.Godlman Sachs вече прогнозира цена от 80$ за третото тримесечие на тази година, а UBS -75$ за втората половина на 2021.
4
 
6
 
5
korn до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще ти мушна един чук по мсюулманската джендърска тиква.
6
 
4
 
4
ing5rov до: korn
преди 1 месец
хОди се мушкай с нещо по хард ...

Още от Суровини
Добивът на петрол в европейските страни от ОИСР расте през 2020 г.