IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават след спад с почти 8% в „Черния петък“*

Натискът върху пазарите обаче остава заради на забавянето на растежа на търсенето

10:14 | 26.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха нагоре след серизните понижения в петък, но пазарите остават под натиск заради различни фактори, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през януари поскъпват с 1,43% до 51,14 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,97% до 59,96 долара за барел. 

Но повишенията в понеделник не са достатъчни, за да се компенсира почти 8-процентното понижение в петък, което трейдърите определиха като „Черен петък“.

Натискът върху пазарите остава и заради забавянето на растежа на търсенето, като това се очаква да доведе до свръхпредлагане през 2019 г.

Освен принципите на търсенето и предлагането петролът усеща ефектите и от разпродажбите на световните капиталови пазари.

Пазарите на петрол са засегнати и от силния долар, който поскъпна спрямо повечето други валути през тази година благодарение на нарастващите лихвени проценти. Много инвеститори се изтеглиха от другите валути, както и от активи, като петрола, които се смятат за по-рискови от долара.

„Всичко деноминирано в щатски долари сега е подложено на натиск“, коментира независимият анализатор Грег Маккена от Австралия. 

Друг риск за световната търговия и цялостния икономически растеж е търговската война между двете най-големи световни икономики в света - САЩ и Китай.

„Търговският конфликт между САЩ и Китай представлява допълнителна опасност, като ние предвиждаме Вашингтон да наложи мита от 25% на целия китайски внос до първото тримесечие на 2019 г.“, смятат от щатската банка J.P. Morgan.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,34% до 1227,30 долара за тройунция. Среброто и платината повишават цената си съответно с 0,96% и 0,40%, докато медта поевтинява с 0,14%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 96,83 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,25% до 113,24 йени. Австралийският долар се търгува с 0,40% по-високо спрямо американския до 0,7262.

*Информацията е актуална към 9:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още