Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ExxonMobil следва посока, която повечето петролни компании изоставиха

Американското енергийно дружество продължава да инвестира усилено в петролни и газови проекти, докато трупа дългове, за да се разплаща на своите акционери

ExxonMobil следва посока, която повечето петролни компании изоставиха

Снимка: Ройтерс

Някога акциите на ExxonMobil Corp. представляваха „златен стандарт“ за книжата на големите петролни компании, известни като Big Oil (BP, Chevron Corp, Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell и Total – бел.ред.). В понеделник (27 януари) въпросните акции достигнаха своята най-ниска стойност от октомври 2010 г. на фона на ценовия спад на петролните пазари поради опасенията от слабото търсене, съчетано с пренасищането. В същото време широкият индекс S&P 500 регистрира най-големия спад в рамките на един ден от октомври 2019 г., пише Кевин Кроули за Bloomberg. 

Още по темата

Но за Exxon, която отпадна от класацията на 10-те компании с най-голяма пазарна стойност за първи път миналата година, безпокойството е много по-голямо от това, което витае на петролните пазари.

Главният изпълнителен директор на американската компания Дарън Уудс работи по осъществяването на своята контрациклична стратегия, като инвестира усилено в нови петролни и газови активи, в момент, когато много от инвеститорите притискат енергийните компании да увеличат своите дивиденти.

Някои акционери дори изискват създаването на план за окончателно загърбване на изкопаемите горива.

На фона на тези тенденции Exxon залага на надеждата, че към нея ще потекат значителни парични средства от инвеститорите докъм средата на това десетилетие.

Exxon увеличава капиталовите разходи до над 30 млрд. долара годишно, без твърд таван, докато разработва офшорни сондажи в Гвиана, както и проект за втечнен природен газ (LNG) в Мозамбик, химически съоръжения в Китай и бреговете на Мексиканския залив. Уудс е убеден, че светът ще се нуждае от петрол и газ в обозримо бъдеще и вижда възможност за разширяване на бизнеса, докато конкурентите вече изоставят такива дългосрочни инвестиции.

Краткосрочната цена на тези инвестиции е, че Exxon не може да финансира изплащането на дивиденти с пари, генерирани от операции, вместо това прибягва до продажби на активи и заеми, смята Дженифър Роуланд, анализатор от Edward Jones & Co.

Настоящите предизвикателства пред Exxon произтичат до голяма степен от някой мащабни сделки, сключени в момент, когато цените на стоките достигнаха връх през последното десетилетие. Компанията похарчи 35 млрд. долара за придобиването на американския производител на шистов газ XTO Energy Inc. през 2010 г., когато тази индустрия обещаваше голяма възвръщаемост.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 7 месеца
В понеделник били на най-ниски нива от 10-а година? Я пак ????
Защо да дочитам статията?

Още от Суровини
Петролът поевтинява заради притеснения за търсенето*