IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта поевтиня значително само за ден

Поскъпването на долара обърна тренда на стоковите пазари

15:10 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След дългия възходящ тренд цените на металите започнаха да се понижават, отбелязва в свой анализ Bloomberg. Цените на медта, алуминия и никела се понижиха с над 2% във вторник, след като инвеститорите се фокусираха върху поскъпването на долара и данните, че има достатъчно предлагане на физическия пазар на стоки. Благородните метали също се движеха на отрицателна територия, а среброто поевтиня с 3,2%.

„Постигнахме значителен успех сред основните метали и трудно може да се оправдае по-нататъшно движение на тези нива“, коментира пред Bloomberg Уорън Патерсън, отговарящ за търговията на стоковите пазари в ING Group. Заради непрекъснатото поскъпване на стоките медта мина прага от 7000 долара за метричен тон  за първи път от три години насам, а паладият се радваше на рекордни стойности. 

Цената на медта се понижи във вторник с 2,4% до 7 054 долара за тон, като губи най-много от стойността си за последните 6 седмици. В момента спот цените са под фючърсните, което показва, че купувачите не бързат да си набавят метала заради високите запаси. Медта отчиташе поскъпване през почти всеки един ден през декември, но сега цените са почти 3% от нивата в началото на януари.

Алуминият поевтиня с 2% до 1882 долара за тон, а никелът с 3,7% до 12 380 долара за тон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още