IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта поскъпна до най-високото си ниво от близо десет години

Цената на метала се покачва с 2,2% до 9765 долара за тон на борсата в Лондон

20:00 | 26.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на медта се покачи до най-високото си ниво за около десетилетие, тъй като глобалното възстановяване от пандемията стимулира ралито на пазарите на метали, съобщава Bloomberg.

Алуминият поскъпва, а цената на желязната руда скочи до ново рекордно ниво. Най-големите икономики в света обявяват стимулиращи програми и планове в подкрепа на  климата, докато се възстановяват от коронакризата, което подкрепя покачването на цените на металите.

мед мед

Възстановяването на американската икономика се ускорява и инфраструктурният план на президента Джо Байдън за 2,25 трилиона долара ще подкрепи сектори като електрическите автомобили, стимулирайки по-нататъшното поскъпване на суровини, които са критични за енергийния преход. Това се случва паралелно с продължаващия икономически бум в Китай, където усилията за намаляване на емисиите на парникови газове включват и съкращения при доставките за някои метали, точно когато търсенето нараства.

Медта – един от основните барометри за световната икономика – поскъпва с 2,2% до 9 765 долара за метричен тон на борсата в Лондон, отчитайки най-високата си стойност от 2011 г.

Металът е прибавил към стойността си 25% на Лондонската борса от началото на тази година. Желязната руда, търгувана в Сингапур, поскъпна до най-високото си ниво от 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още