Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Най-скъпият петролен сорт в света се търгува за близо 100 долара за барел

През този месец австралийската компания Santos е продала товар от 550 000 барела от сорта Пиренеи с доставка през март с премия от над 30 щатски долара над цената на Брент

Най-скъпият петролен сорт в света се търгува за близо 100 долара за барел

Снимка: Ройтерс

Засиленото търсене на тежки и сладки сортове суров петрол на фона на новите разпоредби за горивата при корабоплаването доведе до своеобразен търг, в който петролна доставка от Австралия се продаде за близо 100 щатски долара за барел, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Още по темата

Това наддаване, според трейдърите,  превръща австралийския сорт в най-скъпия суров петрол в света.

Според новите правила на Международната морска организация (ММО) за корабоплаването, влезнали в сила на 1 януари 2020 г., трябва да се използват само горива с максимално съдържание на сяра от 0,5%, освен ако посочените кораби не са с инсталирали така наречените скрубери - системи, които отстраняват сярата от отработени газове.

След въвеждането на новите регулации търсенето на тежки и сладки сортове суров петрол се задържа високо, тъй като те са най-подходящи за преработка на с ниско съдържание на сяра.

През този месец австралийската компания Santos е  продала товар от 550 000 барела от сорта Пиренеи с доставка през март с премия от над 30 щатски долара над цената на Брент, съобщиха за Ройтерс търговски източници.

Пиренеи има едва 0,19 процента съдържание на сяра, според най-новите анализи на Platts.

Като се има предвид, че сорт Брент е около 65 долара за барел, премията над 30 долара над Dated Brent означава, че товарът е продаден за близо 100 долара за барел.

 „Тежките сладки суровини като тези от нашите полета „Ван Гог“ и „Пиренеи“ са много подходящи за получаване на гориво, което да отговаря на новите екологични изисквания и в момента са силно търсени“, заяви говорител на Santos в имейл до Bloomberg.

"Това е може би най-скъпата суровина в света", заяви трейдър от Сингапур пред S&P Global Platts, коментирайки продажбата на товара.

Въпреки че австралийските петролни класове носят сериозна печалба след въвеждането на новите правила в корабоплаването, най-голямата световна петролна компания, Saudi Aramco, не променя своите оферти за петрол, с което да задоволи търсенето на класове с по-ниско съдържание на сяра, добавят от S&P Global Platts.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Позитивните настроения на петролния пазар продължават*