IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Либия оскъпи петрола*

Две големи производствени бази на суровината в Либия бяха затворени поради военна блокада

09:48 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават до най-високите си стойности от повече от седмица в понеделник, след като две големи производствени бази на суровината в Либия бяха затворени поради военна блокада. Това създаде притеснения от прекъсване на суровинните потоци от държавата членка на ОПЕК, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 69 цента, или 1,06%, до ниво от 65,54 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 59,10 долара за барел, което е повишение от 56 цента или 0,96%.

В Либия се води дългогодишен конфликт между две съпернически фракции относно правото да управляват страната. В този контекст от Националната петролна корпорация (НПК) заявиха в неделя, че две големи нефтени находища на югозапад са били блокирани от страна на сили, лоялни към Либийската национална армия.

"Ако този вид смущения продължат, има смисъл ... пазарът да реагира с бичи тон", казва Лаклан Шоу от National Australia Bank.

„Това просто потвърждава факта, че независимо от излишъка, в който се намира глобалният суровинен пазар, той все още зависи от редица ключови региони, които увеличават геополитическия риск“, добави той.

Ако износът бъде спрян за по-продължителен период, в рамките на няколко дни производството ще се забави до 72 000 барела на ден (bpd), заяви говорител на НПК. Наскоро Либия произвеждаше около 1,2 милиона барела на ден.

Също в неделя се проведе среща на върха в Берлин по въпросите за примирието в Либия. Германският канцлер Ангела Меркел каза пред репортери, че главните привърженици на конкурентните либийски фракции са постигнали съгласие предварителното примирие в Триполи през последната седмица да бъде превърнато в постоянно прекратяване на огъня, за да бъде осъществен ползотворен политически процес.

Цените на петрола спаднаха през последните две седмици. След като покачването на напрежението между Съединените щати и Иран в началото на годината предизвика скок в суровинните стойности, и двете страни предприеха стъпки за предотвратяване на директния въоръжен конфликт, успокоявайки настроението на пазара.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,02% до ниво от 1560,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:29 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още