IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ договори ново плавно увеличаване на добива през март

Сред кратка среща групата от 23 държави потвърди увеличението от 400 хил. барела дневно за март

16:46 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници очаквано запазват и през март плановете си за увеличение на добива, въпреки че някои страни така и не можаха да изпълнят заложените си квоти.

Сред кратка среща групата от 23 държави потвърди увеличението от 400 хил. барела дневно за март, съобщават пред Bloomberg делегати, пожелали анонимност. Същото увеличение бе валидно и за предходните месеци, но според проучване на Bloomberg страните от групата с трудност са успели да изпълнят зададените цели за по-голям добив през януари. Причините са разнообразни – както по-малко инвестиции в добивни мощности, така и военни конфликти и аварии.

Миналия месец цената на суровия петрол премина прага от 90 долара за барел, навеждайки на мисълта, че съвсем скоро може да наблюдаваме и трицифрени стойности, тъй като снабдяването не успява да смогне на възстановеното търсене.

Трудностите при възстановяването на добива все повече натежава върху страните от ОПЕК от Персийския залив – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт. Това кара трейдърите да се притесняват за наличието на свободен капацитет, който евентуално да покрие проблемните места – било то свиване на добива в Либия, или нова атака срещу преносната мрежа в ОАЕ.

Според данните на Bloomberg 13-те членки на ОПЕК увеличават добива с едва 50 хил. барела на ден през януари, което обаче е повече от засенчено от спад от 140 хил. барела на ден в Либия. Причината за спада бяха блокади на петролни полета в северноафриканската страна от милиции.

Добри новини за добива носи Нигерия, където производството се е увеличило със 100 хил. барела на ден, след като ключовата транспортна система „Форкадос“ отново заработи нормално.

Руските производители пък са добили 46,53 млн. тона суров петрол и кондензат през януари, показват данни на местните власти. Това се равнява на приблизително 10,05 млн. барела на ден, което обаче е с около 50 хил. барела под квотата за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още