Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето на петрол за 2021 г.

От организацията обаче смятат, че то ще бъде подкрепено от по-високата цена на газа, която кара потребителите да се пренасочват

ОПЕК понижи прогнозата си за търсенето на петрол за 2021 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) снижи прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол за 2021 г., но запази очакванията си за 2022 г., показва месечният доклад на организацията, публикуван в сряда. Растящите цени на природния газ обаче може да засилят търсенето на петролни продукти, тъй като крайните потребители се пренасочват, се казва още в доклада, цитиран от Ройтерс.

ОПЕК вече очаква търсенето на петрол да расте с 5,82 млн. барела на ден спрямо 5,96 млн. барела на ден в предишната прогноза, заявявайки, че низходящата корекция се дължи основно на данни за първите три тримесечия на годината.

Организацията запази прогнозата си за растеж от 4,2 млн. барела на ден за следващата година.

Групата на страните производителки на петрол заяви обаче, че рекордните цени на природния газ може потенциално да подкрепят растежа на търсенето на петрол, тъй като промишлените производители се пренасочват към петролни продукти.

„Ако тази тенденция продължи, горивата, включително мазут, дизел и нафта, може да получат подкрепа в резултат на по-високото търсене за генерирането на енергия, рафиниране и нефтохимическа употреба“, посочват от ОПЕК.

Още по темата

Европейският газ в холандския хъб TTF в сряда достигна цена на еквивалент на суров петрол от около 177 долара за барел, базирано на относителната стойност на същото количество енергия от всеки източник, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни на Eikon. Това е над рекордната цена на сорта Брент от 147 долара на барел през 2008 г.

Цената на Брента към момента се търгува на ниво от около 83 долара за барел.

Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насер миналата седмица определи ръста на търсенето в резултат на пренасочването от газ към петрол на около 500 хил. барела на ден.

ОПЕК+, алианс между ОПЕК и други производители, сред които Русия, се договориха миналия месец да запазят плана си за ръст на производството от 400 хил. барела на ден за ноември, докато постепенно премахва ограниченията в добива, наложени в подкрепа на предишните ниски цени.

В доклада си ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето на петрол от организацията през 2021 г. със 100 хил. барела на ден до 27,8 млн. барела на ден и с още 100 хил. барела на ден до 28,8 млн. барела на ден през 2022 г.

От организацията казаха, че добивът на ОПЕК през септември е нараснал с около 490 хил. барела на ден до 27,33 млн. барела на ден според данни от вторични източници.

Сигнализирайки затягане на петролния пазар, ОПЕК заяви, че търговските запаси от петрол са намалели с 19,5 млн. барела през август на месечна база до 2,855 млрд. барела по предварителни данни.

Тези данни са със 183 млн. барела под средното ниво за последните пет години и със 131 млн. барела под средното за периода 2015-2019 г., каза още ОПЕК.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Европейският газ поевтинява след коментара на Путин за ръст на снабдяването