IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на срещата на ОПЕК+ върна опасенията на петролния пазар*

Водещите производители отложиха разговорите за бъдещата политика на производство през 2021 г. за четвъртък (3 декември)

10:21 | 01.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават, след като опасенията за нарастващото предлагане се върнаха на преден план, след като водещите износители отложиха разговорите за бъдещата политика на производство през 2021 г. за четвъртък (3 декември), съобщава Ройтерс.

Групата ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други съюзници, трябваше да проведе своето заседание във вторник в 15 часа българско време.

Очакваше се днес групата да отложи планираното увеличение на добива с 2 млн. барела на ден, което трябваше да влезе в сила от януари. Източници, цитирани от Ройтерс, твърдят, че Групата обмисля да разшири съществуващите съкращения от 7,7 милиона барела на ден, около 8% от световното търсене, през първите месеци на 2021 г., позиция, подкрепена от Саудитска Арабия.

На този фон цената на сорта Брент се понижава с 0,65% до 47,55 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с 0,64% до 45,05 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с около 27% през ноември, след като разработките на ваксини срещу COVID-19 породиха надежди за икономическо възстановяване, което може да увеличи търсенето на гориво.

Забавянето на разговорите тази седмица се дължи на това, че ключови играчи не могат да постигнат споразумение колко петрол трябва да се изпомпва при слабо търсене.

"Групата вероятно ще намери някакъв компромис, последван от поетапно възвръщане на производството", коментират от RBC Capital Markets.

„Независимо от това този последен спор не предвещава добро колективно сближаване през 2021 г., тъй като оптимизмът около ваксината изобилства и производителите очакват силно възстановяване“, смятат анализатори на RBC.

Източници казват, че ОАЕ са усложнили картината, като са сигнализирали, че ще бъдат готови да подкрепят промяна на съкращенията на доставките само ако бъдат спазвани поетите ангажименти от страна на членовете на групата.

Пазарните анализатори очакват ОПЕК+ да постигне съгласие за тримесечно отлагане на увеличаването на предлагането, което би трябвало допълнително да тласне в посока нагоре цените.

Ако все пак консенсус не бъде постигнат, съществуващото споразумение позволява на членовете да добавят 1,9 милиона барела петрол дневно на световните пазари, което потенциално ще спре скорошното възстановяване на цените на суровината. 

* Информацията е актуална към 09:36 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още