IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отпуска леко напрежението в края на седмицата*

Кувейт, Ирак и САЩ вероятно ще запълнят дупката на пазара при прекъсване на доставките от страна на Иран

10:21 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола тръгнаха надолу в последния ден от иначе напрегнатата седмица, въпреки че „черното злато“ остава близо до върховете си, достигнати в предишната сесия, след като вероятността от санкции от страна на САЩ срещу един от големите производители от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Иран допълнително може да затегне пазара, обобщава Ройтерс.

САЩ планират отново да въведат санкции срещу Иран, който произвежда около 4% от световните доставки на петрол, след като се отказа от споразумението, постигнато през 2015 г. Сделката ограничаваше ядрените амбиции на Техеран в замяна на премахването на санкции от страна на САЩ и Европа.

Казусът около Иран идва на фона на вече затягащ се пазар заради силното търсене, особено в Азия, и то при положение, че най-големият износител Саудитска Арабия и най-големият производител Русия от началото на 2017 г. ограничават предлагането с цел подкрепа на цените.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юни поевтиняват с 0,11% до 71,28 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,22% до 77,30 долара за барел. Цените на двата най-търгувани вида „черно злато“ обаче така или иначе остават близо до върховете им от ноември 2014 г.

Много анализатори очакват цените на петрола да се повишат до 80-100 долара за барел към края на годината, когато щатските санкции ще започнат да действат, а иранският износ ще започне да се свива.

Има обаче сигнали, че други доставчици от ОПЕК ще увеличат производството, за да компенсират прекъсването на доставките от Иран.

„Пазарът сега е съсредоточен върху способността на ОПЕК и други доставчици на петрол да се справят с потенциално прекъсване на доставките“, коментират от ANZ bank. Според финансовата институция инвеститорите все по-често гледат към Кувейт и Ирак като производители с най-голяма способност да повишат производството си в отговор на евентуално свиване на иранския износ.

Производството на суров петрол в САЩ също може да компенсира евентуална дупка на пазара от прекъсване на доставките от страна на Иран. Междувременно щатското производство достигна нов рекорд през миналата седмица, нараствайки до 10,7 млн. барела на ден. Това е с 27% спрямо средата на 2016 г. и означава, че производството в САЩ е все по-близо до това на най-големия производител в света Русия, който произвежда около 11 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,18% до 1319,90 долара за тройунция. Среброто, медта и платината също отчитат понижение в цената си с по около 0,20%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,06% до 92,78 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,04% до 109,36 йени. Австралийският долар успява да поскъпне спрямо американския с 0,19% до 0,7546 долара.

*Информацията е актуална към 9:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още