IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с над 3% заради продължаващи опасения за омикрон*

Цената на американския сорт WTI падна под 70 долара за барел

10:47 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Структурата на пазара на суров петрол показва признаци на слабост.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Структурата на пазара на суров петрол показва признаци на слабост. Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Петролът продължи да поевтинява в понеделник, като цената му намалява с над 3%, съобщи Bloomberg. Причината за продължаващото движение в посока надолу са завърналите се опасения от ефекта, който новият вариант на коронавируса омикрон ще има върху търсенето на "черно злато".

Фючърсите върху американския суров петрол U.S. West Texas Intermediate (WTI) отбелязват спад от 3,46% до 68,41 долара за барел. Европейският сорт Брент също поевтинява с 2,08 цента, или 2,83%, достигайки 71,44 долара за барел.

Броят на новозаразените расте от САЩ до Европа, докато властите се опитват да овладеят разпространението на омикрон щама. Това доведе до ограничения във въздушния транспорт и до по-строги мерки по отношение на движението. Те създадоха опасения, които ще се прелеят в по-слабо търсене на енергия.

Структурата на пазара на суров петрол също показва признаци на слабост. В понеделник цената на фючърсите върху петрола сорт Брент за кратко отново надвиши тази на спот пазара - сигнал за свръхснабдяване.

Насрещните мечи ветрове се усилват на фона на наближаващите коледни празници, когато по-малките търгувани обеми могат да влошат ценовите движения. Търсенето в Азия се смекчава, централните банки се насочват към по-затегната парична политика в опит да овладеят ускоряващата се инфлация, а икономическите планове на президента на САЩ Джо Байдън бяха изправени пред спънка, след като сенаторът Джо Манчин отхвърли разходния пакет за вътрешни инвестиции.

„Можем да очакваме седмица на голяма волатилност“, казва старши пазарният анализатор в Oanda Asia Pacific Pte Джефри Халей. „Твърде е опасно да предположим, че петролът ще поевтинее допълнително, защото ОПЕК+ гледа и може да реагира бързо, ако се наложи“, смята Халей.

Щатът Ню Йорк постави рекорд по брой новозаразени и кметът на Ню Йорк Сити Бил де Блазио апелира федералното правителство да забърза доставките на тестове и лекарства поради ръста, предизвикан от омикрон щама. Правителството на Нидерландия обяви блокада, като за празниците позволи да има по не повече от двама гости на домакинство. Здравният министър на Германия предупреди за още една вълна на вируса, причинена от омикрон варианта.

*Към 10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още