Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поскъпва на фона на ескалацията на търговската война*

Данните за увеличаване на доставките заедно с опасения, свързани с търсенето в крайна сметка носят понижение за цените на петрола на седмична база

Петролът поскъпва на фона на ескалацията на търговската война*

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават, след като влязоха в сила новите по-високи мита на американския президент Доналд Тръмп върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, съобщава Ройтерс. По този начин търговският спор между двете най-големи икономики в света и потребители на петрол ескалира допълнително.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,63% до 62,09 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,47% до 70,72 долара за барел.

"Цените на петрола заедно с повечето рискови активи се движат почти синхронно с актуализациите на търговските мита", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в брокерската компания OANDA.

Нарастването на напрежението между двете страни - най-големи потребители в света, вероятно ще повлияе на търсенето на петрол. Двете страни формират 34% от световното потребление на петрол през първото тримесечие на 2019 г. по данни на Международната агенция по енергетика.

Данните за увеличаване на доставките заедно с опасения, свързани с търсенето в крайна сметка носят понижение за цените на петрола на седмична база. WTI е напът да отчете седмична загуба от 0,3%, като това за него ще бъде трета негативна седмица подред. Брент се насочва към втора седмична загуба от 0,6%.

Въпреки всички останали фактори в крайна сметка усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ограничаване на доставките оказват подкрепа на цените.

Общите очаквания са, че търсенето през 2019 г. ще нарасне.

Американската администрация по енергийна информация очаква световното търсене на петрол да нарасне с 1,4 милиона барела на ден през тази година.

На стоковите пазари златото отчита минимален ръст в цената си от 0,05% до 1285,80 долара за барел. Всички останали метали се търгуват на зелена територия, като платината поскъпва с 1,36%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 97,39 пункта. Доларът поскъпва с 0,4% спрямо йената до 109,78 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,09% до 0,6995 долара.

*Информацията е актуална към 9:27 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Китай продължава да купува американски петрол въпреки търговската война