IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в последната сесия за седмицата*

Златото поевтинява с 0,27% до 1504,50 долара за тройунция, но успя да се задържи над ключовата граница от 1500 долара за тройунция

10:10 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се възстановиха от вчерашните си загуби, тъй като затегнатите доставки от страна на ключови производители компенсират забавения растеж на търсенето, съобщава Ройтерс. В същото време инвеститорите са в очакване на сигнали от речна на управителя на Федералния резерв Джером Паулъл за паричната политика на САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,38% до 55,56 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст от 0,57% до 60,26 долара за барел. И двата бенчмарка са напът да регистрират втора поредна седмица на повишения.

Речта на управителя на Фед по-късно в петък на среща на централните банкери в Джаксън Хоул се очаква да даде сигнали дали централната банка ще понижи лихвите за втори път през тази година, за да стимулира икономиката.

Очакванията на трейдърите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика в САЩ бяха помрачени от коментари на двамата представители на Фед, които казаха в сряда, че не виждат причина за намаляване на ставките в момента.

Понижаването на лихвите може да засили щатския долар спрямо други валути и да направи петрола, който е деноминиран в долара, по-скъп за инвеститорите.

Цените на петрола се понижават от близо два месеца, след като Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол намалиха прогнозите си за растежа на търсенето, тъй като продължаващата търговска война между САЩ и Китай засегна глобалния икономически растеж.

Въпреки това цените на петрола остават подкрепени от ограниченията от страна на ОПЕК и Русия, както и от американските санкции, които рязко намалиха износа от Иран и Венецуела.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,27% до 1504,50 долара за тройунция, но успя да се задържи над ключовата граница от 1500 долара за тройунция.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,19% до 98,248 пункта. Доларът поскъпва с 0,18% спрямо йената до 106,63 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,07% спрямо американския до 0,6752 долара.

*Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още