IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва във вторник заради проблеми с доставките от Либия*

Китайската валута достигна най-ниската си стойност спрямо долара от 11 месеца насам

10:11 | 03.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха във вторник, след като се появи информация, че форсмажорни обстоятелства пречат на осъществяването на голям обем доставки в Либия, съобщава Ройтерс. Влияние на пазарите оказва постепенно нарастващото производство в САЩ и очакванията за ръст от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през август поскъпва с 1,16% до 74,80 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,83% до 77,95 долара за барел.

Според трейдъри именно прекъсването на либийските доставки са допринесли за ръста на цените във вторник.

Производството от страна на ОПЕК през юни е нараснало с 320 хил. барела до 32,32 млн. барела на ден, сочи проучване на Ройтерс. Това е най-високият обем от януари насам.

Националната нефтена корпорация на Либия обяви извънредни обстоятелства, които са довели до свиване на производството с 850 хил. барела на ден.

От друга страна, производството на петрол в САЩ през последните две години е нараснало с 30% до 10,9 млн. барела на ден.

Като цяло обаче анализаторите смятат, че производствената политика на ОПЕК, както и непланираните прекъсвания на доставките в момента са основните двигатели на цените.

"Нарастването на търсенето на петрол в САЩ се забави значително до 385 хил. барела годишно през април при ръст от над 730 хил. барела годишно през първото тримесечие", обясниха от Braclays, добавяйки, че това се дължи главно на по-високите цени на горивата.

В Азия, най-големият регион за потребление на петрол в света, вносът на петрол по море отчита спад от май насам, тъй като по-високите цени оказват влияние на търсенето, а търговският спор между САЩ и Китай започва да оказва влияние на икономиката.

"Има признаци, че растежът в Китай се е забавил през последните месеци, особено по отношение на разходите за инфраструктура, отделяни от местните власти. А това със сигурност има ефект върху търсенето на петрол“, коментира Фредерик Нюман от HSBC в Хонг Конг. Според него обаче със сигурност не може да се говори за рязко отслабване на растежа.

На стоковите пазари златото остана стабилно, задържайки се на ниво от 1241,80 долара за тройунция. Среброто и медта поскъпват съответно с 0,51% и 0,24%, докато платината поевтинява с 0,90%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа на ниво от 94,86 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,12% до 111,03 пункта. Австралийският долар се търгува с 0,45% по-високо спрямо американския до 0,7373 долара.

Китайската валута достигна най-ниската си стойност спрямо долара от 11 месеца насам в контекста на очакванията в края на седмицата да влязат в сила двустранни мита от страна на Вашингтон и Китай. Във вторник един долар се разменяше за 6,7 китайски юана за първи път от август 2017 г.

*Информацията е актуална към 10:10 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още