IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се задържа на 66 долара на фона на оптимизъм за краткосрочното търсене*

Данни от индустрията показват свиване на запасите от суров петрол и горива преди началото на летния сезон в САЩ

09:56 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът остана стабилен по време на азиатската търговия, докато инвеститорите преценяваха перспективите за подобрение на търсенето в някои региони спрямо вероятността за повече доставки на петрол, идващ от Иран, ако ядрената сделка бъде съживена, съобщи Bloomberg. 

Фючърсите върху сорта Брент остават почти без промяна с лек ръст от 0,04% до 68,52 долара. Американският лек суров петрол (WTI) успява да се задържи на ниво от 66 долара за барел въпреки лекото понижение с 0,11%, след като в последните три сесии цената му нарасна с 6,5%.*

Данни от индустрията показват свиване на запасите от суров петрол и горива преди началото на летния сезон в САЩ в края на месеца. Междувременно Китай е готов да купува по-евтин суров петрол от Русия, като апетитът му нараства на фона на неравномерно възстановяване на търсенето в Азия.

В същото време разговорите между Иран и световните сили продължават, като участниците в преговорите се опитват да проправят пътя към отмяна на санкциите срещу Техеран, което би наводнило пазара с ирански петрол.

Тази година петролът е поскъпнал с повече от 35%, тъй като силното възстановяване от пандемията в САЩ, Китай и Европа доведе до по-голямо потребление, въпреки че части от Азия все още са изправени пред завърналия се Covid-19.

Основният ценови спред за West Texas Intermediate сигнализира, че търговците се готвят за потенциална криза на предлагането точно преди натоварения летен сезон на пътувания, който предизвиква скок на търсенето.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от бензин са намалели с почти 2 милиона барела миналата седмица, докато запасите от суров петрол са се понижили с 439 000 барела. Официалните данни на правителството ще бъдат обявени по-късно днес.

*Информацията е актуална към 09:25 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още