IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола сочи към увеличаване на добива в ОПЕК+ от април

Кога, как и с колко обаче ще зависи основно от Саудитска Арабия, посочват източници

23:31 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Страните от групата ОПЕК+ по всяка вероятност ще намалят съкращенията си на петролния добив след април, като се има предвид възстановяването на цените. Това съобщават за Ройтерс източници от групата на ОПЕК и нейните съюзнички.

Според тях обаче каквото и увеличение на производството да има, то ще е умерено, тъй като държавите се опасяват от нови спънки в борбата с пандемията.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, забавиха темпа на планираното увеличение на добива през януари, за да отговорят на по-слабото от очакваното търсене на петрол заради новата вълна блокади заради коронавируса. Саудитска Арабия направи допълнителни едностранни съкращения в производството за февруари и март.

Но оттогава насам цената на петрола достигна 13-месечен връх от почти 64 долара за барел и това даде нов тласък на увереността сред производителите, че пазарът може да поеме нови доставки.

Според прогнози, включително и на самата ОПЕК, предстои рекордно увеличение на търсенето през тази година с разпространението на ваксините, въпреки че в момента то още се бави.

„Да, ако търсенето се възстанови, както очакваме, ОПЕК+ ще облекчи коригирането на производството постепенно, винаги с мисъл за намаляване на висящите резерви“, посочва делегат от ОПЕК на въпрос дали ралито на петрола ще направи по-вероятно облекчаване на съкращенията от април.

Страните от ОПЕК+ ще заседават на 4 март, за да определят бъдещата политика на картела. Двата основни въпроса ще са за това дали Саудитска Арабия ще се откаже от доброволните си едностранни съкращения на 1 млн. барела дневно, както и дали има възможност за допълнително увеличение на доставките за цялата група.

Доброволното намаление на Рияд трябва да приключи следващия месец. Засега страната не е споделила какви са плановете ѝ за периода след март със партньорите си от ОПЕК+, но очакванията са тя да възстанови добива от април, може би постепенно.

„Цените на петрола са много добри сега, така че няма нужда Саудитска Арабия да продължава с доброволните съкращения отвъд март“, казва източник от ОПЕК+. „Но не е ясно дали саудитците ще възстановят единия милион барела на ден постепенно“, допълва той.

С покачването на цените е възможно някои членове на картела да предложат умерено повишение на производството, въпреки че ще зависи от това какво ще реши Саудитска Арабия.

„При тези цени ще е трудно д задържим същите нива на съкращения от април“, посочва друг източник от ОПЕК+. Увеличение от 500 хил. барела дневно може да е възможният вариант, казва източникът, но и той уточнява, че ще зависи от волята на Рияд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още