IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Петролът може да поскъпне до 80 долара за барел след атаката срещу Aramco

Според МАЕ за момента петролните пазари са добре снабдени

22:30 | 16.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола могат да доближат 80 щатски долара за барел след атаките срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия този уикенд, пише в бележка статистическата агенция S&P Global Platts Analytics, цитирана от Oilprice. 

Атаките срещу петролните съоръжения в арабското кралство предизвикаха масов пожар в завод за преработка на суров петрол, който е от съществено значение за глобалните петролни пазари. Затварянето му изтри над 5 млн. барела петрол на ден, което засяга 5% от ежедневното производство на петрол в света.

„В момента се работи за възстановяване на производството и ще бъде осигурена актуализация относно напредъка за около 48 часа“, посочват от Aramco, компанията, на която принадлежат както преработвателното съоръжение, така и находището. Aramco е най-голямата петролна компания в света.

Сега покачването на допълнителните премии за риск внезапното премахване на резервния капацитет създават предпоставка за растеж и на петролните цени с 5 до 10 щатски долара, предупреждават от S&P Global Platts Analytics, като отбелязват, че „цените вероятно ще излязат от диапазона 55-65 долара за барел, като е много вероятно да доближат стойности от около 70 долара за барел, ако не и по-високи“.

В понеделник, в началото на деня, цената на сорт Брент скочи с 20 на сто при старта на търговията.

Допълнителната премия за риск „може да тласне цените нагоре до 80 долара за барел, въпреки че Саудитска Арабия твърди, че производството и износът няма да бъдат значително засегнати.

Атаките са унищожили глобален резервен капацитет, който Platts Analytics оценява на 2,3 млн. барела на ден, като над 1,6 милиона барела на ден от него се намира в Саудитска Арабия.

Международната агенция за енергията (МАЕ) сподели в кратко изявление в събота:  „Следим отблизо ситуацията в Саудитска Арабия. Ние сме в контакт със саудитските власти, както и с основните страни производители и потребители. Засега пазарите са добре снабдени. “

Очакваната актуализация от Саудитска Арабия и потенциален график за възстановяване на производството ще определят посоката на петролните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
Дядо, защо носиш име на *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Споко, петрола пак ще падне.Дядя Вова ще продаде на саудитите С-300 или С-400.Защото за пореден път американските Пейтриът се осрраа.Те са слепи за ниско летящи цели.А и да не са слепи, то пък са сакати.НапАва да пАдладейш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още