Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Решението на Фед свали цената на петрола от 7-годишния ѝ връх*

Инвеститорите следят и събитията около Украйна поради опасения от руска инвазия, която би затруднила доставките на петрол

Решението на Фед свали цената на петрола от 7-годишния ѝ връх*

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола падна от седемгодишния си връх, след като Федералният резерв на САЩ сигнализира, че скоро ще започне да повишава лихвите, за да се справи с инфлацията, с което намали апетита на инвеститорите към рискови активи, включително суровини, пише Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,54%, или 0,49 долара, до 89,47 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 0,64%, или 0,55 долара, до 86,8 долара за барел.

В сряда петролът достигна най-високото си ниво от октомври 2014 г. Причина за него бяха данните за намалелите щатски запаси на „черно злато“ в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, които достигнаха най-ниското си ниво за тази част от годината от десетилетие насам.

Инвеститорите на петролния пазар следят и събитията около Украйна поради опасения, че Русия може да навлезе в страната, което би могло да затрудни доставките на петрол.

В първите седмици на 2022 г. цената на „черното злато“ се повиши насред продължаващото възстановяване на потреблението от пандемията. Продължителното покачване на цената обаче доведе до световен инфлационен натиск и Фед сигнализира, че през март ще започне да вдига лихвите. Решението на банката спомогна за покачването на цената на щатския долар.

„Вероятно това, което виждаме днес, е просто технически ход, прибиране на печалба след скорошни ръстове“, каза икономистът в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур Хауи Лий.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,21 долара за барел, което е сериозно увеличение спрямо нивото от 41 цента в началото на месеца.

„Инерцията продължава да изглежда силна“, каза още Лий, като добави, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, познати като ОПЕК+, изпитват затруднения да достигнат договорените увеличения на доставките.

„Увеличението на цената на петрола се дължи на проблемите с доставките и пазарът ще остане затегнат в краткосрочен план, може би в това тримесечие. Почти не виждам причина цената на петрола да не стигне 100 долара за барел“, каза експертът.

Щатските резерви на суровината са нараснали за втора поредна седмица, а инвентарът от бензин е достигнал най-високото си ниво от близо година.

Следващата седмица предстои заседание на ОПЕК+, на което картелът ще реши да увеличи добива с 400 хил. барела дневно и през март, според представители на около половината членове на организацията.

*Към 09:33 ч. българско време

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
Сърбия е лидер по златни резерви сред страните от Западните Балкани