IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея

Източници на агенцията съобщават за трансфери на петролни продукти между руски и севернокорейски танкери в открити води

09:03 | 30.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея в нарушение на санкциите, наложени от ООН. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои високопоставени източници.

Доставки са били правени по море през септември и октомври. Според агенцията търговията с петрол и петролни продукти се е осъществявала през трансфери от руските до севернокорейски танкери в открити води. Това е ставало на няколко пъти през годината.

Независим източник потвърждава информацията за трансфера между танкерите, но посочва, че няма доказателства, че руската държава е директно замесена с последните доставки на петролни продукти за Пхенян.

Информацията идва от сателитни снимки и от служби за морско разузнаване, до които обаче Ройтерс няма достъп, защото са секретни. Агенцията коментира и че не може да бъде направена независима проверка на информацията, макар че сателитните данни, до които има достъп, действително показват "необичайна активност" на корабите, посочени от източниците на агенцията.

Един от тях е "Витяз", за който се твърди, че е осъществил трансфер със севернокорейския Sam Ma 2. Тази информация не може да бъде потвърдена от системите, до които има достъп Ройтерс, защото севернокорейският танкер е изключил своя транспондер още през август.

Руското външно министерство и митническите власти в страната отказват коментар на новината, пише още агенцията. Един от собствениците на морски съд, за който се посочва, че е доставял горивата за Северна Корея, пък отрича да е замесен в подобна дейност.

"Това е много опасно и би било абсолютна лудост", казва Ярослав Гук, собственик на базираната във Владивосток компания"Алиса", оператор на танкера "Витяз".

В петък (29 декември) американският президент Доналд Тръмп критикува Китай, посочвайки, че страната е нарушила санкциите и своите обещания и е доставяла горива за Пхенян. Китайските власти категорично отхвърлиха тези обвинения.

Северна Корея е зависима от вноса на петрол за функционирането на своята икономика, но и се нуждае от гориво за своите програми за разработване на междуконтинентални балистични ракети. САЩ вече заявиха, че тези дейности на страната са заплаха за мира в цяла Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Що , ти почиващ ли си ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
За сведение на кристално чистата ти англосаксонска съвест - ние сме доброволци :) Голям Кеф ни е да го правим без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
mrynmryn
преди 6 години
Ей... Нямат срама значи, да ви карат вас двамата да работите и в събота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
"Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея в нарушение на санкциите, наложени от ООН. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои високопоставени източници."Ми ше доставят... то и америка май не трябваше да подпомага ИД , ама си продължават доставките и грижите по отрочето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
"Ройтерс: Руски танкери са доставяли петрол на Северна Корея "Руски ледоразбивач достави от новата станция на север втечнен газ в Англия.Там имат най-високата цена на газа и всяка зима умират по около 4000 пенсионери от студ.Ако някоя бабичка се появи от ъгъла и ви гепи недопитата бира и избяга - значи сте в Англия. Ако такива истини не достигат до ушите ви, значи отново сте от грешната страна на Желязната завеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още