IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият ход на ОПЕК може да надмине очакванията

Една от възможностите е да се удължи цялостното споразумение след април 2022 г.

17:01 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Министрите от ОПЕК+ разговаряха открито за възможността за промяна на споразумението за намаляване на добива на петрола - поредният сигнал, че групата преразглежда плановете си да увеличи производството през януари, съобщава Bloomberg.

„С пълно единодушие бихме могли да променим споразумението в зависимост от това, което видим в бъдеще“, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз Бин Салман по време на виртуална конференция в Абу Даби.

Съюзът ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, вече намекна, че може да се наложи да отложи увеличаването на производството, тъй като влошаващата се пандемия нанася нов удар върху търсенето и цените. Понастоящем групата трябва да възстанови добива на около 2 милиона барела, като се очаква да заседава на 30 ноември и 1 декември, за да вземе решение.

ОПЕК+ демонстрира, че ще направи това, което е необходимо, за да поддържа баланса на пазарите, заяви на същото събитие министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруей. От своя страна заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин отбеляза, че ще са необходими две до три години, за да се върне глобалното търсене до нивата отпреди пандемията от около 100 милиона барела на ден.

В същото време принц Абдулазиз загатна, че следващият ход на групата може да надмине очакванията на петролните анализатори. Една от възможностите, които той посочи, беше да удължи цялостното споразумение, за да ограничи доставките след изтичането на планирания срок на действие през април 2022 г.

ОАЕ, въпреки че се съгласиха, че ОПЕК+ може да коригира споразумението, също вкара нотка на двусмислие. Производителят е сред тези в групата, които понастоящем са задължени да направят допълнителни съкращения, за да компенсират периода на прекомерно производство.

И все пак изглежда се увеличават привържениците на идеята за корекция на споразумението, пише Bloomberg.

Алжир, който тази година е председател на ОПЕК, заяви миналата седмица, че както Саудитска Арабия, така и Русия, притискат своите членове да удължат настоящите съкращения на доставките на петрол до следващата година, вместо да ги намаляват по план. Алжир подкрепи предложението, като стана първата държава, която публично направи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още