IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 дни война - 93 млрд. евро за Русия от износ на горива

Най-големите вносители на изкопаеми горива от страната са Китай, Германия и Италия

14:52 | 13.06.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е спечелила 93 млрд. евро от износа на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната си в Украйна. По-голямата част от износа е за Европейския съюз, сочи проучване, публикувано в понеделник и цитирано от AFP.

Докладът на независимия базиран във Финландия Център за изследване на енергията и чист въздух (CREA) идва на фона на призивите на Киев към Запада да прекрати всякаква търговия с Русия с надеждата да прекъсне финансовия поток към Кремъл.

По-рано този месец ЕС постигна споразумение да спре по-голямата част от вноса на петрол от Русия, от който континентът е силно зависим. Въпреки че блокът има за цел да намали доставките на газ с две трети тази година, такова ембарго за момента не се предвижда.

Според доклада ЕС е приел 61% от руския износ на изкопаеми горива през първите 100 дни на войната на стойност около 57 млрд. евро. Най-големите вносители са Китай с 12,6 млрд. евро, Германия (12,1 млрд.) и Италия (7,8 млрд.).

Приходите на Русия от изкопаеми горива идват на първо място от продажбата на суров петрол (46 млрд. евро), следван от тръбен газ, нефтопродукти, втечнен природен газ и въглища. Въпреки че износът на Русия спадна рязко през май, защото държави и компании избягваха доставките й заради инвазията в Украйна, глобалното покачване на цените на изкопаемите горива продължи да пълни хазната на Кремъл и приходите от износ достигаха рекордно високи нива.

Средните експортни цени на Русия са били с около 60% по-високи от миналата година, сочи докладът на CREA.

Някои страни са увеличили покупките си от Москва, включително Китай, Индия, Обединените арабски емирства и Франция, пише още в доклада.

"Въпреки че ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция увеличи вноса си и стана най-големият купувач на втечнен природен газ в света", посочва анализаторът на CREA Лаури Миливирта. Тъй като по-голямата част от вноса идва са спот сделки, а не от дългосрочни договори, Франция съзнателно решава да използва руска енергия след нахлуването на Москва в Украйна, добавя Миливирта.

Той призовава за ембарго върху руските изкопаеми горива, за да "се приведат действията в съответствие с думите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
гласувайте пак за кирчо и кокорчо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
На нас ни "ръкопляскаха" дето се отказахме от руското гориво, а западното ЕС си накупи дори още повече. Напълниха си хранилищата. А иначе, само за санкции говорят. Е за това поведение си има дума - л _ _ _ _ _ _ _ e.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
"Средните експортни цени на Русия са били с около 60% по-високи от миналата година">>>>>>>>>>>>>>>>>>> Eто това правят САНКЦИИТЕ! А кой плаща тия 60% повече - ами ние бе брат! САНКЦИИТЕ СА TЪПИТE ЕВРОПЕЙЦИ ДА ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ, А РУСИЯ И АРАБИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
viva
преди 1 година
Какви хора ни управляват! Какъв цинизъм, какво лицемерие. Едно говорят, друго правят. Накрая бедняците на Европа опъваме каиша и дори ни дърпат ушите. Големи игри се играят, а като видят как уж всичко било заради жертвите и демокрацията и съвсем тъпо ми става. Очаквам скоро някоя нова Буча да излезе, че ще започне да избледява състраданието и реалността от спадащия жизнен стандарт ще вземе да се навдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още