IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият инвестиционен фонд ще продаде инвестициите си в Русия

Фондът е четвъртият най-голям акционер в "Сбербанк", притежава и дялове в „Газпром“ и „Лукойл“

21:25 | 27.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, който разполага с активи за 1,3 трлн. долара, ще продаде руските си активи след нахлуването на Русия в Украйна.

Това обяви премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.

по-рано днес британската петролна компания BP обяви, че ще продаде дела си в руския нефтен гигант "Роснефт".

Фондът притежава акции на около 47 компании, както и държавни облигации на Русия. Руските активи на фонда са на стойност 25 млрд. норвежки крони (2,83 млрд. долара) в края на 2021 г., представи данни норвежкото правителство.

През миналата година фондът е продавал руски активи, защото през 2020 г. инвестициите му в Русия са били за 30 млрд. крони.

„Решихме да замразим инвестициите на фонда и започнахме процес по продажба (в Русия)“, коментира премиерът Йонас Гар Сьоре на пресконференция.

В края на 2020 г., последният път, когато фондът даде разбивка на руските си активи, фондът е притежавал руски държавни облигации за 6,7 млрд. крони и акции за 23,3 млрд. крони, според данни на Norges Bank Investment Management (NBIM), управителният орган на фонда.

Най-ценният дял на норвежкия инвестиционен фонд в отделно руско дружество в края на 2020 г. е в „Сбербанк“ – 0,83% от капитала на банката за 6 млрд. крони. Норвежкият държавен фонд е четвъртият по големина акционер в руския кредитор, според данните на Refinitiv Eikon.

Втората и третата най-големи инвестиции на норвежкия държавен фонд към края на 2020 г. са в енергийните компании „Газпром“ и „Лукойл“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Дъмп и всичко в киреча :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още