IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши на Дерипаска да купи 30% от Strabag

Продавач по сделката е застрахователната компания Uniqa Versicherungen, която ще получи за дела си 1,2 млрд. евро

14:16 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разреши на Дерипаска да купи 30% от Strabag

Европейската комисия (ЕК) одобри придобиването на 30% от акциите на австрийската инженерно-строителна компания Strabag от бизнес-структурите на известния руски предприемач Олег Дерипаска, се казва в съобщение на холдинговата компания на бизнесмена „Базов елемент“, цитирано от Интерфакс.

Състоянието на Дерипаска, който се счита за личен приятел на президента Путин, се изчислява на около 16,8 млрд. долара и според класация на Forbes от началото на годината, той е вторият по богатство в Русия.

Пакетът акции на Strabag ще се притежава от офшорната компания Rasperia Trading Ltd.

Планираното придобиването от Дерипаска на 30% от акциите на Strabag на стойност 1,2 млрд. евро от застрахователната група Uniqa Versicherungen AG, беше обявено през април.

Австрийската компания планира да проведе през октомври IPO, в резултат на което делът на сегашните основни собственици Rasperia, Uniqa и Reiffeisen ще се снижи до 25%.

Strabag (която построи с голямо закъснение новия пътнически терминал на летище София) е една от най-големите европейски инженерно-строителни компании, занимаваща се със строителство на сгради, пътища, тунели, електростанции, жп-линии, проектантски работи и др. Общият обем на поръчките на Strabag за миналата година възлиза на 10,39 млрд. евро, а чистата печалба на компанията е 113 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още