Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Денят на мобилната свобода настъпи

От днес отпадат роуминг таксите в рамките на ЕС

Денят на мобилната свобода настъпи

Снимка: Ройтерс

За всички потребители в Европейския съюз (ЕС) от днес настъпва нова ера в мобилните комуникации. Считано от днес всички любители на разговорите и чата по мобилните телефони ще се радват на тях без допълнителни разходи при използване на мобилните си устройства в други страни от ЕС. Облагането на клиентите с надути разходи за роуминг – тоест такси за транзита на телефонни обаждания, съобщения и данни извън родната страна, най-накрая приключи.

От Финландия до Португалия, от Гърция до Ирландия – сега принципно всички потребители във всяка една страна на ЕС, както и в Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, ще могат да телефонират на цени, на които го правят в родината си. През последните няколко дни редица оператори вече информираха своите клиенти за предстоящото премахване на така наречените такси за роуминг.

Vodafone например изпрати текстово съобщение до своите клиенти, като посочи, че цените в родината на потребителя вече ще са валидни за целия ЕС. Някои оператори в България също изпратиха подобни съобщения. 

Още по темата

С премахването на изключително спорните такси се слага край на една дългогодишна борба заради прекомерните цени на мобилните услуги в ЕС. Досега се налагаха такси за роуминг в чужбина при всяко обаждане или всяко съобщение, което трябва да бъде поето от чужди мрежи и предизвиква разходи за тях.

За големите оператори в продължение на години това представляваше добър източник на доходи, от който се получаваха милиарди. 

Още по темата

Въпреки това има случаи, при които роумингът може да не отпадне. Това може да се случи, ако операторът установи, че потребителят му има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора. Тогава могат да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга заради т. нар. „Политика на справедливо ползване", чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина.

За България максималните такси в подобен случай са 0,08 лв. на минута, 0,02 лв. на sms и 18,11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг. 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Прогнозата на Telenor доведе до най-големия ѝ борсов спад от над година