IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei с последен опит да преодолее забраната в САЩ

Адвокатите на китайската компания ще се опитат да убедят щатски съдия да отмени заповедта за забраната на оборудването

08:40 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies Co. прави последен отчаян опит да отмени американския закон, който забранява на федералните агенции и подизпълнители да купуват или използват оборудването на китайския телекомуникационен гигант поради предполагаемия риск за националната сигурност на САЩ.

Адвокатите на Huawei ще се явят във федерален съд в четвъртък, за да убедят съдиите, че законът е противоконституционен опит на Конгреса да прогони компанията извън страната, като наложи „смъртно наказание“ заради предполагаеми минали престъпления и асоциации с китайското правителство.

Ако Huawei надделее и отмени забраната, това може да има последици за търговската война между САЩ и Китай. Макар че администрацията на Тръмп дава смесени сигнали относно това дали притесненията ѝ за сигурността на Huawei могат да бъдат разглеждани като част от търговска сделка, санкциите срещу компанията осигуряват на САЩ предимство в търговските преговори, пояснява пред Bloomberg Алън Сайкс, професор по право в университета в Станфорд.

„Понякога изглеждаше така, сякаш Тръмп е готов да търгува със санкциите“, каза Сайкс в телефонно интервю. „Ако това предимство по някакъв начин изчезне, тогава възможността да се търгува също ще намалее".

Най-голямата китайска технологична компания може да се изправи пред трудна битка в съда, стараейки се убежди американския окръжен съдия Амос Мацант в Шърман, Тексас, че е наказана „без изслушване или съдебен процес“ по раздел 889 от Закона за националата отбрана през 2019 г. Мярката забранява на федералните агенции и изпълнители да използват рутери, превключватели и друго оборудване, произведено от Huawei и китайската ZTE Group.

Федералните съдии обикновено не са склонни да дават втора оценка на правителството по отношение на риска за национална сигурност. В съдебни казуси, при които може да се правят паралели с Huawei, апелативният съд на САЩ във Вашингтон потвърди през миналата година, че лабораторията на Kaspersky, руската компания за киберсигурност, не е била незаконно наказана с подобен закон, който я изключи от федералните компютърни системи поради нейните близки отношения с руското правителство.

САЩ твърдят, че опасенията на Конгреса, че Huawei може да бъде използвана от китайското правителство за насочване на телекомуникационни мрежи, не е от скоро. Доклад от корпорацията RAND от 2005 г. и доклад за министерството на отбраната за 2009 г. посочват, че Huawei има значителни връзки с китайските военни, твърдят САЩ.

С напредването на развитието на 5G технологията и очаквания експоненциален растеж на свързаните с интернет устройства необходимостта от защита на телекомуникационните мрежи от възможни кибер заплахи само ще се увеличава, поясняват властите.

„Когато това се разглежда в светлината на дългогодишния анализ и постоянния поток от правителствени действия, раздел 889 представлява не само обмислен отговор, но и логичната следваща стъпка към по-нататъшната цел на Конгреса да гарантира, че Китай няма да получи стратегическа опора при мрежите на федералните агенции“, заявиха САЩ в молбата си делото да бъде оттеглено.

Пазарът на Huawei в САЩ е много ограничен, но съдебните дела ще бъдат следени от други държави, които претеглят дали да разрешат оборудването на компанията в своите 5G мрежи, пояснява Джи Ли, професор по право в Калифорнийския университет в Ървайн.

По-специално, Huawei ще иска да провери с какви доказателства разполагат САЩ, че компанията представлява риск за националната сигурност, пояснява Ли.

„Има много подозрения, но не и много твърди доказателства", каза той пред агенцията.

Всяко подобно доказателство няма да бъде част от настоящото дело, което се занимава само с конституционния въпрос дали Конгресът има право да приеме закон, който определя Huawei и ZTE като нежелани бизнес партньори на правителството на САЩ.

Huawei отрече, че неговите продукти могат да бъдат използвани за шпионаж. Компанията работи агресивно за пускането на пазара на оборудването си. Очаква се през следващите години мобилните оператори да похарчат милиарди долари за надграждане до новия, по-бърз стандарт.

Досега няколко държави, включително Австралия и наскоро Полша, бяха убедени от администрацията на Тръмп да забранят на Huawei достъп до 5G инфраструктурата си. Много други страни в Европа, Азия и Латинска Америка заявиха, че няма да забранят оборудването на компанията, въпреки че някои могат да ограничат използването на продуктите на Huawei в основните части на мрежите си или да увеличат мерките за сигурност, за да се предпазят от потенциални задни врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още