IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниската прогноза изтри 20% от цената на акциите на Nokia

Компанията обяви, че няма да раздава дивидент до края на годината

13:15 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Nokia понижиха стойността си с над 20%, след като компанията сви прогнозата си и намали дивидента, посочвайки, че трябва да пести, за да покрие нарастващите разходи за пускането на 5G мрежите, пише в. Wall Street Journal.

Финландската компания отчете по-ниска печалба в Китай, ценови натиск заради огромната конкуренция и несигурна прогноза заради консолидацията на операторите в Северна Америка.

Nokia е вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване по приходи след Huawei Technologies. Тя и останалата част от индустрията се надпреварват да снабдят телекомите с оборудване, с което те да изградят своите 5G мрежи, обещаващи по-бързи връзки и свързване на много повече устройства.

Но пускането на новото поколение мрежи е предизвикателство, а Nokia твърди, че оборудването за тези мрежи е скъпо за разработка и производство. Ето защо тя е решила да не предлага дивидент за третото и четвъртото тримесечие, така че да затвърди паричните си позиции.

Компанията очаква да се върне към плащанията, след като сумата достигне 2 млрд. евро. Тя твърди, че ще използва спестяванията, за да увеличи инвестициите си в 5G.

"Очакваме, че постепенно ще успеем да смекчим тези проблеми през следващата година“, коментира главният изпълнителен директор Раджев Сури.

Въпреки това Nokia отчете 82 млн. долара нетна печалба за третото тримесечие, в сравнение със загубата на 79 млн. долара година по-рано. Компанията заяви, че коригираната ѝ печалба за тримесечието, завършило на 30 септември, е достигнала 264 млн. долара, в сравнение с 309 млн. долара година по-рано.

Проходите за тримесечието са се увеличили с 4,2 на сто до 5,69 млрд. долара. Прогнозата на анализаторите беше за 5,62 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още