IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания освободи част от спектъра за 5G

Те ще бъдат предложени на търг в началото на следващата година

12:02 | 03.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Великобритания освободи честоти в обхвата 700 MHz след четиригодишна програма, включваща пренастройване на близо 20 млн. телевизора. По този начин тя освободи нов капацитет, който ще бъде пуснат на търг с цел да се ползва за 5G мобилни услуги. Аукционът се планира за януари 2021 г., обяви правителството, цитирано от Ройтерс.

Освобождаването на честотите ще помогне за увеличаване с близо една пета на наличния радиочестотен спектър, предвиден за мобилни услуги в Обединеното кралство, разкриха властите.

„Наблюдаваме тиха революция в ефира, която ще доведе до по-добро мобилно покритие в по-малките населени места и да се отключат нови начини 5G да насърчи производителността на бизнеса и да подобри живота на хората“, коментира министърът на дигиталната инфраструктура Мат Уорман.

Тазгодишната криза с Covid-19 доведе до забавяне на процеса по освобождаване на необходимите честоти, които да се ползват на по-късен етап за новото поколение мобилни мрежи – 5G.

Тази седмица Telefonica обяви, че пуска своята 5G мрежа в Испания. Телекомът обеща да осигури покритие на до 75% от страната до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още