Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

За какво спорят двамата най-богати в света?

Илон Мъск и Джеф Безос преплитат шпаги заради сателитните си интернет проекти

За какво спорят двамата най-богати в света?

Джеф Безос и Илон Мъск. Снимки: Bloomberg LP

Двамата най-богати мъже на планетата кръстосаха шпаги пред федералните регулатори заради огромните сателитни интернет проекти, които компаниите им развиват.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск се включи в Twitter във вторник, тъй като неговата компания иска да убеди служителите на Федералната комисия по комуникациите (FCC), че трябва да позволи на SpaceX да премести някои от нейните сателити Starlink на по-ниски височини от първоначално планираното.

Amazon на Джеф Безос е сред компаниите, които оспорват искането на SpaceX с мотива, че модификацията ще попречи на други спътници.

„Не е полезно на обществеността да пречи днес на Starlink за сметка на сателитната система на Amazon, която в най-добрия случай е на няколко години от експлоатацията“, каза Мъск в туит.

Amazon отговори на твърдението на Мъск в становище до CNBC.

Още по темата

„Фактите са прости. Проектирахме системата Kuiper, за да избегнем смущения със Starlink, а сега SpaceX иска да промени дизайна на своята система. Тези промени не само създават по-опасна среда за възможни сблъсъци в космоса, но също така увеличават радиосмущенията за клиентите. Въпреки това, което SpaceX публикува в Twitter, предложените от SpaceX промени биха затруднили конкуренцията между сателитните системи. Очевидно е в интерес на SpaceX да задуши конкуренцията в зародиш, ако може, но със сигурност не е в интерес на обществеността“, казва говорител на Amazon.

Starlink е планът на SpaceX за изграждане на взаимосвързана интернет мрежа с около 12 000 сателита, предназначени да доставят високоскоростен интернет до всяка точка на планетата. След като пусна над 1000 сателита в орбита, SpaceX стартира публична бета версия през октомври. Първоначалната услуга е на цена от 99  долара на месец, в допълнение към 499 долара предварителни разходи за поръчка на Starlink Kit, който включва потребителски терминал и Wi-Fi рутер за свързване към сателитите.

Междувременно Amazon работи върху собствен сателитен интернет, наречен Project Kuiper. Компанията възнамерява да изведе 3236 интернет сателита в ниска околоземна орбита - система, която ще се конкурира със Starlink. Въпреки че през декември Amazon премина критичен ранен хардуерен крайъгълен камък за антените, от които се нуждае, за да се свърже към мрежата, компанията все още не е започнала да произвежда или пуска своите сателити.

Американските власти, в лицето на FCC, одобриха през юли предложението на Amazon за Kuiper, в чието изграждане компанията твърди, че ще инвестира над 10 млрд. долара
Коментарът на Мъск се случва, след като директорът на SpaceX Дейвид Голдман разговаря с представители на FCC в края на миналата седмица, за да обсъди предложението на компанията за преместване на някои от сателитите Starlink на по-ниска орбита.

В презентация пред FCC Голдман  подчертава, че представителите на Amazon са имали „30 срещи, за да се противопоставят на SpaceX“, но „са нямали нито една среща, за да оторизират собствената си система“, аргументирайки се, че технологичният гигант се опитва да „задуши конкуренцията“.

През декември представители на Amazon разговаряха с председателя на FCC Аджит Пай относно искането на SpaceX да модифицира плановете си за Starlink. Amazon поиска FCC да ограничи сателитите на SpaceX до минимална надморска височина от 580 километра, докато регулаторът „изцяло оцени подробния отчет за значителните проблеми, свързани със смущения“, за които Amazon смята, че представляват модификацията на SpaceX.

„SpaceX посочи, че е в състояние да експлоатира своята система, без да надвишава 580 км, и не е демонстрирал защо подобно състояние не би трябвало да влезе в сила незабавно“, пише корпоративният съветник на Amazon Марая Додсън Шуман в писмо до FCC.

Сателитните мрежи на двете компании представляват амбициозни проекти, като SpaceX, подобно на Amazon, твърди, че изграждането на мрежата ѝ ще струва около 10 милиарда долара или повече.

Но ръководството на SpaceX изчислява, че Starlink може да генерира приходи до 30 млрд. долара годишно, или повече от 10 пъти годишните приходи от нейния ракетен бизнес.

По-рано през този месец SpaceX разшири своята бета програма, за да включи клиенти в Обединеното кралство и Канада. Компанията се стреми да разшири бързо достъпа на Starlink в международен план, като публичните регистри показват, че компанията е регистрирана в Австрия, Австралия, Аржентина, Бразилия, Франция, Чили, Колумбия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Филипините, Южна Африка и Испания.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
При тези значителни бройки, някой задава ли си въпроса дали тази индустрия е еколого съобразна? От самото производство, с вложени ценни метали и суровини, през самата експлоатация, та до извеждането на апаратурата от употреба. Задавали ли сме си и въпросът, в днешния свят на проблеми, до колко тази дейност спомага за решаването им?! Не е ли божията промисъл подобна и в това отношение?!
2
 
1
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сега Безос като има президента в джоба си много бързо ще смачка Мъск.
0
 
3
 
2
преди 1 месец
За каквото и да си говорим знайте че става въпрос за пари.........
1
 
3
 
1
преди 1 месец
любителя на латино силикони изостава ... и товарните кончета са му в процес на разработка все още ... но не може да се отрече , че му щракат зъбните колелца ... :)))

Още от Телекомуникации
Петилетката: Китай ще инвестира в чипове, изкуствен интелект и 5G