IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Music вероятно ще надмине Spotify в САЩ

Абонатите на Apple в САЩ нарастват с около 5% месечно в сравнение с 2% увеличение при Spotify

14:40 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Месеци преди предстоящото публично предлагане на акции водещата роля на Spotify AB на пазара на поточното предаване на музика в САЩ намалява.

Конкурентната услуга Apple Music на Apple Inc. добавя абонати в САЩ с по-бърз темп от Spotify и вероятно ще измести услугата от първото място през това лято, твърди Wall Street Journal, като се позовава на запознати с данните на двете услуги източници. 

Spotify се счита за глобално доминиращата сила в стрийминг света, а Apple е на второ място, но с голяма разлика. Spotify е по-голям в световен мащаб и продължава да расте малко по-бързо. Втората по големина услуга за музика по абонамент обаче тихо набира сила на най-големия музикален абонаментен пазар в световен мащаб, сигнализирайки, че Spotify вече има значителна конкуренция.

Пускането на пазарите на стрийминг услугите стимулира възстановяването на звукозаписната индустрия след години на спад след понижението в продажбите на компактдискове, а в последно време – свалянията. Клиентите на поточната услуга заплащат месечна такса или слушат реклами в замяна на неограничен достъп до огромни музикални каталози, а при изтеглянията потребителите плащат веднъж за отделни песни или албуми и ги притежават за постоянно. Платените абонаменти генерират до 61% от източниците на приходи за звукозаписните компании в САЩ през първата половина на 2017 г., показват данни на Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка.

Поточното предаване на музика все още не е доказано като жизнеспособен бизнес, тъй като технологичните компании, които предоставят тези услуги, изпитват трудност да го направят печеливш бизнес. Активните потребители и платените абонати са най-наблюдаваните показатели, докато тези услуги растат.

Абонаментната база на Apple в САЩ нараства с около 5% месечно в сравнение с 2% ръст за Spotify, твърдят източници, запознати с данните. Ако приемем, че темповете на растеж продължат, Apple ще изпревари Spotify по абонати през това лято.

Популярните устройства на Apple помагат на компанията да добави абонати към музикалната си услуга, която е предварително заредена за всички iPhone, Apple Watch и друг хардуер, който компанията продава.

Един от въпросите, на които индустрията още няма отговор, е какви показатели ще трябва да разкрива Spotify, след като стане публично търгувана компания. Услугата периодично пуска данни за глобалните абонаменти и едва през миналия месец отчете нов рекорд от 70 млн. абоната.

Apple Music поясява пред The Wall Street Journal, че вече разполага с 36 милиона абоната в сравнение с 30-те милиона, които последно бяха докладвани през септември.

Embed from Getty ImagesДанните на двете компании се увеличават, като се отчитат индивидуалните потребители, които са част от семейните планове, и хората с промоционални абонаменти, обединени с други услуги. В някои държави плановете за мобилни телефони могат да включват абонамент за Apple Music, а Spotify предлага на студентите в САЩ абонаментен план, който включва видео услугата Hulu. Нито едно от дружествата публично не дава данни за САЩ или друг единичен пазар.

В рамките на лицензионните си сделки лейбълите позволяват на стрийминг услугите да плащат по-ниски такси за музика, ако отговарят на определени цели за абонаментен растеж. Като част от тези сделки от услугите се изисква да отчитат колко акаунта имат - брой, който не е надут от многото потребители при семейни абонаменти. Те също така трябва да отчитат броя на месечно активните абонати, които имат, като премахват хората, които са се регистрирали в пакетни сделки, но не ползват услугата и вероятно ще се разочароват или откажат.

В едно направление Apple Music вече надмина Spotify. Като се включат хората, които все още са в безплатния период или в сериозно намалените пробни периоди, водещи до платен абонамент, Apple Music има лек превес над Spotify в САЩ, твърди един от източниците, запознати с данните.

Apple Music има три до четири пъти по-висок брой такива потребители от Spotify, отчасти защото не предлага безплатна услуга. Също така всички абонати на Apple Music се въвеждат автоматично в безплатния първоначален тримесечен период. Изключвайки тези потребители, Spotify е напред, но с малко - и тази разлика намалява.

Сегментът за услугите на Apple, който включва Apple Music, както и App Store и неговите платени услуги, беше силно наблюдаван от анализаторите по време на представянето на тримесечния отчет на компанията, публикуван през миналата седмица, като отчете 18% скок на приходите. Не е ясно с колко Apple Music допринася за това увеличение, тъй като компанията не дава резултати за стрийминг услугата.

Стартирала през 2008 г., Spotify позволява на потребителите си да слушат библиотека с повече от 30 млн. песни по поръчка. Компанията започна да предлага услугата си в САЩ през 2011 г. Абонатите, които плащат по 9,99 долара на месец, могат да слушат без да чуват реклами. Потребителите на безплатната версия трябва да се примирят с рекламите и имат по-ограничена възможност да избират реда, в който да слушат песните, които избират. През юни Spotify заяви, че има 140 млн. активни потребители в световен мащаб. Spotify никога не е отчитала печалба, но заяви, че смята, че може да стане печеливша, след като натрупа достатъчно потребители, но не посочва колко точно трябва да са те.

Apple Music, пуснат през юни 2015 г., позволява на потребителите да слушат музика онлайн от каталог от 45 млн. песни или да пускат музика от собствената си библиотека iTunes. Тя има индивидуален абонамент от 9,99 долара на месец.

Както Spotify, така и Apple Music предлагат специална оферта от 4,99 долара на месец за студенти, както и семейни планове за 14,99 долара на месец, като те могат да се използват от до шестима души.

Spotify се предлага в 61 държави, включително САЩ, а Music Apple е достъпна в 115 страни.

През тази седмица Apple ще започне да продава своя гласово управляван говорител HomePod, който гигантът се опитва да разграничи от по-ранните предложения на конкурентите, като обещава по-добро качество на звука. Устройството се рекламира като начин за слушане на Apple Music директно, докато други услуги за поточно предаване на музика могат да се възпроизвеждат само през AirPlay на Apple. Пускането на пазара на HomePod има потенциала да увеличи абонаментите на Apple Music.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още