IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос подкрепя по-високите корпоративни данъци

Amazon подкрепя смелите инвестиции в американската инфраструктура, твърди основателят на концерна

09:47 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос заяви, че подкрепя инвестирането в американска инфраструктура и евентуалното повишаване на корпоративния данък, за да се плати за това.

Претегляйки доводите в двете посоки, докато депутатите обсъждат инфраструктурния план на администрацията на президента Джо Байдън в размер на 2,25 трилиона долара, основателят на Amazon заяви, че компанията му подкрепя „смелите инвестиции в американската инфраструктура“, но не подкрепи изрично предложението на президента.

„Признаваме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни - както по отношение на спецификата на това, което е включено, така и по начина, по който се плаща (подкрепяме повишаването на ставката на корпоративния данък)“, заяви Безос в кратко изявление. публикувано на корпоративния блог на Amazon. „Очакваме с нетърпение Конгресът и администрацията да се съберат, за да намерят правилното, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентоспособността на САЩ“, посочва още той. 

Amazon традиционно избягва да коментира политически теми, които не са пряко свързани с бизнеса ú, за да избегне това евентуално да подразни клиентите си. Но компанията бе забъркана в дебата за инфраструктурата и как да се плати за нея. Едва през миналата седмица Байдън цитира Amazon като пример за компания, която не е плащала федерален данък върху доходите, като по този начин контрастира с хората, които не могат да намалят данъчните си ставки до нулата.

Джей Карни, част от екипа на Байдън по време на администрацията на Обама, който днес ръководи лобистките и комуникационни екипи на Amazon, отправи критики в Twitter, казвайки, че Amazon е намалила данъчната си тежест с кредити, предназначени да стимулират разходите за научноизследователска и развойна дейност.

 

В исторически план Amazon има ниски маржове на печалба, отчасти защото реинвестира повечето приходи в компанията. Това намалява тежестта на корпоративните данъци въз основа на печалбата, прави Amazon годен да получи данъчни кредити за научноизследователска и развойна дейност и означава, че повишаването на тези данъци би било по-малък удар за концерна, отколкото за корпорациите с по-висока печалба.

И все пак технологични компании като Amazon вероятно ще плащат повече, ако планът на Байдън бъде одобрен.

Инвестициите в инфраструктура обаче биха помогнали и на Amazon – да транспортира по-ефективно стоки из страната. В миналото Безос вече бе признал, че самото съществуване на неговата компания се основава на огромните публични инвестиции в интернет и пощенската служба на САЩ.

Наскоро Amazon попадна под радара на Белия дом и с друг казус - благодарение на внимателно следените действия на синдикати в склад в Бесемер, Алабама. Администрацията пусна видео, в което Байдън заяви, че подкрепя правата на работниците да се организират и насърчава работодателите да се въздържат от незаконна намеса в кампании на работното място, без да споменава Amazon по име.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още