Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Безос подкрепя по-високите корпоративни данъци

Amazon подкрепя смелите инвестиции в американската инфраструктура, твърди основателят на концерна

Безос подкрепя по-високите корпоративни данъци

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос заяви, че подкрепя инвестирането в американска инфраструктура и евентуалното повишаване на корпоративния данък, за да се плати за това.

Претегляйки доводите в двете посоки, докато депутатите обсъждат инфраструктурния план на администрацията на президента Джо Байдън в размер на 2,25 трилиона долара, основателят на Amazon заяви, че компанията му подкрепя „смелите инвестиции в американската инфраструктура“, но не подкрепи изрично предложението на президента.

„Признаваме, че тази инвестиция ще изисква отстъпки от всички страни - както по отношение на спецификата на това, което е включено, така и по начина, по който се плаща (подкрепяме повишаването на ставката на корпоративния данък)“, заяви Безос в кратко изявление. публикувано на корпоративния блог на Amazon. „Очакваме с нетърпение Конгресът и администрацията да се съберат, за да намерят правилното, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентоспособността на САЩ“, посочва още той. 

Още по темата

Amazon традиционно избягва да коментира политически теми, които не са пряко свързани с бизнеса ú, за да избегне това евентуално да подразни клиентите си. Но компанията бе забъркана в дебата за инфраструктурата и как да се плати за нея. Едва през миналата седмица Байдън цитира Amazon като пример за компания, която не е плащала федерален данък върху доходите, като по този начин контрастира с хората, които не могат да намалят данъчните си ставки до нулата.

Джей Карни, част от екипа на Байдън по време на администрацията на Обама, който днес ръководи лобистките и комуникационни екипи на Amazon, отправи критики в Twitter, казвайки, че Amazon е намалила данъчната си тежест с кредити, предназначени да стимулират разходите за научноизследователска и развойна дейност.

 

В исторически план Amazon има ниски маржове на печалба, отчасти защото реинвестира повечето приходи в компанията. Това намалява тежестта на корпоративните данъци въз основа на печалбата, прави Amazon годен да получи данъчни кредити за научноизследователска и развойна дейност и означава, че повишаването на тези данъци би било по-малък удар за концерна, отколкото за корпорациите с по-висока печалба.

И все пак технологични компании като Amazon вероятно ще плащат повече, ако планът на Байдън бъде одобрен.

Инвестициите в инфраструктура обаче биха помогнали и на Amazon – да транспортира по-ефективно стоки из страната. В миналото Безос вече бе признал, че самото съществуване на неговата компания се основава на огромните публични инвестиции в интернет и пощенската служба на САЩ.

Наскоро Amazon попадна под радара на Белия дом и с друг казус - благодарение на внимателно следените действия на синдикати в склад в Бесемер, Алабама. Администрацията пусна видео, в което Байдън заяви, че подкрепя правата на работниците да се организират и насърчава работодателите да се въздържат от незаконна намеса в кампании на работното място, без да споменава Amazon по име.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Турция глобява Google с над 36 млн. долара