IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос слиза от трона на Amazon

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и с оценявано на 155,4 млрд. евро състояние е вторият по богатство човек

23:35 | 02.02.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос ще се оттегли от поста си през третото тримесечие на 2021 г. и ще бъде заменен от Анди Джеси, ръководителя на подразделението за изчислителни облаци на компанията.

Безос, движещата сила на компанията от основаването ѝ, ще стане изпълнителен председател, заяви Amazon във вторник в изявление.

„Вълнувам се да обявя, че през третото тримесечие ще стана изпълнителен председател на борда на Amazon, а Анди Джаси ще стане главен изпълнителен директор“, пише Безос в писмо до служителите. „На поста изпълнителен председател имам намерението да фокусирам енергията и вниманието си към нови продукти и ранни инициативи. Анди е добре познат в компанията и е в нея от почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде невероятен лидер и има пълното ми доверие“.

Освен това Безос твърди, че остава ангажиран с важните проекти на Amazon, но също така ще има повече време, за да се фокусира върху Bezos Earth Fund, неговата космическа компания Blue Origin, медията му The Washington Post и Amazon Day 1 Fund.



“Amazon е това, което е, заради изобретенията. Правим луди неща заедно и след това ги правим нормални. Ние бяхме пионери за ревютата на клиентите, единия клик, персонализираните препоръки, безумно бързата доставка на Prime, безкасиерното пазаруване, Kindle, Alexa, маркетплейс, инфраструктурните изчисления в облака и много други“, казва Безос. „Ако го направите правилно, няколко години след изненадващото изобретение новото нещо стана нормално. Хората се прозяват. Тази прозявка е най-големият комплимент, който изобретателят може да получи. Когато погледнете нашите финансови резултати, това, което всъщност виждате, са дългосрочните кумулативни резултати от изобретението. В момента смятам, че Amazon е в най-изобретателния си период досега, което прави този период оптимално време за този преход“.

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и изгражда компанията от онлайн книжарница в концерн за милиарди долари.

С оценено състояние от 188 млрд. долара (155,4 млрд. евро) Безос в момента е вторият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Джаси се присъединява към Amazon през 1997 г. и ръководи Amazon Web Services от самото ѝ начало. AWS продължава да носи голяма част от печалбата на Amazon. От години той се смята за потенциален наследник на Безос. Вероятността за тази рокада нарасна от миналата година, когато Джеф Уилк, който беше ръководител на потребителския бизнес и също се разглеждаше като потенциален наследник, обяви, че ще напусне концерна тази година.


Анди Джаси. Снимка: Bloomberg LP

Изненадващата новина беше обявена в момент, в който Amazon разкри последните данни за финансовото представяне на своя подкрепен от пандемията бизнес. Фирмата записа рекордни тримесечни приходи от продажби, подкрепена от скока в онлайн пазаруването по празниците, докато хората прекарваха повече време у дома. 

Финансовите данни

Гигантът в електронната търговия отчете приходи от продажби за четвъртото тримесечие в размер на 125,5 млрд. долара и нетна печалба от 7,2 млрд. долара. Това е първият път, в който Amazon отчита тримесечни приходи от над 100 милиарда долара, дни след като Apple Inc. достигна този финансов крайъгълен камък. 

Малко компании са били свидетели на такъв скок на растежа, какъвто преживя  Amazon по време на глобалната здравна криза. Експлозията в онлайн пазаруването увеличи продажбите на компанията, за да отчете рекорди, тъй като секторът на електронната търговия е нараснал с около 50% през миналата година според някои анализатори. Приблизително 40% от онлайн пазаруването в САЩ се случват в Amazon, пояснява изследователската фирма eMarketer, а това спомага за повишаване на цената на акциите на компанията с 76% през миналата година и повиши пазарната ѝ оценка до над 1,6 трлн. долара.

Приходите на Amazon за цялата 2020 г. са нараснали с 37% в сравнение с предходната година до 380,06 млрд. долара и се очаква да продължат стабилния темп на растеж и тази година. Amazon заяви, че приходите за текущото тримесечие трябва да достигнат между 100 и 106 млрд. долара. Wall Street прогнозира продажби от около 95,8 млрд. долара.

Бумът на онлайн пазаруването е широко базиран. United Parcel Service Inc. заяви във вторник, че приходите през тримесечието са се увеличили с 21%. Гигантът за доставката на пакети заяви, че Amazon е генерирал 13,3% от общите му продажби през 2020 г.

Въпреки че пандемията се превърна в катализатор на продажбите за Amazon, базираната в Сиатъл компания първоначално се затрудняваше да се справи с нарастването на търсенето. Компанията се възстанови отчасти чрез бързо скалиране. Тя добави повече от 400 000 служители, увеличавайки глобалната си работна сила на повече от 1,1 милиона служители и увеличи капацитета на своите складове и логистични бази с около 50% миналата година.

Усилията изглежда се оправдаха. „Имаше полет към надеждност от страна на потребителите през цялата година и това беше особено вярно по време на периодите на почивни дни, когато имаше опасения за доставките“, казва пред WSJ Андрю Липсман, анализатор на eMarketer. „Това благоприятстваше Amazon“.

Другият основен бизнес на Amazon, услугите за изчислителни облаци, които Джаси ръководи и при които компанията отдава под наем сървърни капацитети и софтуерни инструменти, също се наслаждаваше на силно търсене по време на пандемията, тъй като клиентите ускориха сериозно цифровите си инвестиции.

Amazon Web Services е основният двигател на печалбата на компанията. Темпът на растеж в този сегмент обаче се забави, тъй като мащабът му се увеличи, а конкуренти като Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. се опитват настървено да откраднат пазарен дял. AWS, както е известен облачният бизнес, отбеляза ръст на печалбата през четвъртото тримесечие с 37% спрямо предходната година до 3,56 млрд. долара.

Amazon изгражда и своя рекламен бизнес, където се конкурира с компании като Facebook Inc. и Google. Компанията не публикува данни за тези продажби, които според анализаторите генерират все по-голям принос към общите приходи.

Проблеми и предизвикателства 

Успехът на Amazon се случва, докато компанията се конфронтира с регулаторни и синдикални проблеми. Във вторник Федералната търговска комисия заяви, че Amazon ще осъществи плащане в размер на 61,7 милиона долара заради това, че в миналото не е успявала да плати на някои шофьори на Amazon Flex пълната сума на бакшишите, получени от клиентите им. Amazon, твърди FTC, е приключил тази практика през 2019 г. едва след като е узнала за федералното разследване на тези свои практики.

Шофьорите по програмата Flex на Amazon използват собствено превозно средство, за да доставят пакети за гиганта за електронна търговия. FTC заяви, че Amazon е променила условията за плащания на водачите, без да разкрива корекцията.

Междувременно служителите в един от нейните складове в Алабама гласуват дали да се обединят в синдикат в ход, който може да прекрои отношенията между компанията и нейните служители. А федералните регулатори във Вашингтон, окръг Колумбия, продължават да проучват бизнес практиките на търговеца на дребно като част от широко разследване на пазарните сили на големите технологични компании. Освен това Кънектикът разследва как Amazon продава и разпространява цифрови книги, а Калифорния проучва как концернът се отнася към продавачите на своя онлайн пазар.

Наследникът на Безос

Джаси така или иначе наскоро усети политическата страна на работата като шеф на Amazon: След нападението на поддръжници на Тръмп срещу Капитолия в САЩ той премахна платформата Parler, популярна сред десните екстремисти, от облака AWS. Дори самият ход да бе приветстван от критиците на технологичната индустрия, за мнозина огромната мощ на големите платформени компании отново изпъкна.

Джаси прекара практически цялата си кариера в Amazon. Той стартира в компанията през 1997 г., годината, в която компанията стана публична, като маркетинг мениджър и бързо се премести в по-близкия мениджърски екип на Безос - така наречения S-Team. През 2003 г. Джаси стана „първият„ съветник в сянка “на Безос, роля, в която пътува с Безос и присъства на всяка среща на шефа си. Година по-късно Джаси поема AWS.

Въпреки че той не е софтуерен разработчик, той печели голямо уважение на върха на най-големия доставчик на облачни услуги в света. „Той е акула, която може да помирише капка кръв на 100 мили, ако не сте подготвени“, казва служител на концерна по негов адрес пред Business Insider.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Nemezanimavai
преди 3 години
Спокойно Боичо,няма кои да ти се кара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 3 години
Ужасна грешка, съжалявам, в бързането посред нощ, но не е извинение. Благодаря за корекцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
Amazon was founded in the garage of Bezos' rented home in Bellevue, Washington ....https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Amazon------------------------------------------------------------------и тоя е от гаражния синдром, немат срама как си мислят че зимат ората за мезе, а сега ше основе някоя турбо инжексионна компания TDI V8 като Били Инжексиона, че треа некой му продължи делото, треа се бодат ората и да се намалят че арчат ресурси ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Инвестор, хич ви няма да знаете.Даже и да превеждате не умеете.3.56 млрд $ не са продажбите на AWS а оперативната им печалба за тримесечието.Ето го текста на английски , пробвайте пак : And AWS operating income grew even more strongly, jumping 37% to nearly $3.6 billion.А ето го и текста за продажбите:Amazon Web Services (AWS) grew quarterly sales 28% to $12.74 billion.Айде , успех с превода и приятен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
Няма, спокойно.Щял да отдели повече време за комуникация с теб, да научи нещо полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
julian12
преди 3 години
И този ли ще става филантроп? Като Били инжекцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още