IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google подготвя цензурирана версия на търсачката си за Китай?

Платформата ще блокира уебсайтове и ключови изрази

15:52 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Google планира цензурирана версия на своята търсачка за Китай, която ще блокира уебсайтове и определени изрази, пише Intercept, позовавайки се на документи на компанията и на източници, запознати с плановете.

Проектът носи кодовото име „Dragonfly” и се подготвя от пролетта на 2017 г., предава Ройтерс.

Проектът е напреднал повече след декемврийска среща между главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и високопоставен представител на китайското правителство.

Изрази за човешките права, демокрацията, религията и мирните протести ще са сред тези, които бъдат поставени в черния списък на търсачката. Според The Intercept американският гигант вече е представил пълния списък на властите в Китай.

Финалната версия трябва да бъде пусната в следващите 6 до 9 месеца, като чака одобрение от китайското правителство.

Google отказва да коментира въпроса, но посочва, че е пуснала редица мобилни приложения в страната и работи с местните разработчици, за да запази присъствието си в страната.

Главният интернет регулатор - Администрацията на киберпространството на Китай, не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар по темата.

Основната търсачка на Google е блокирана в азиатската страна, както и видео платформата ѝ YouTube, но компанията се опитва да си проправи други пътища в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още