Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Как мобилните приложения помагат за изучаване на чужди езици?

Някои приложения предлагат игри и повтаряне на основни фрази, докато други имат цялостни програми с лектори

Как мобилните приложения помагат за изучаване на чужди езици?

Снимка: Pixabay

Различни мобилни приложения предлагат изучаването на езици – истински или измислени, но те не са чак толкова популярни, че да бъдат използвани в университетите и частните курсове, пише BBC.

Есперанто, езикът измислен, за да постигне световен мир, езикът Na’vi, добил популярност от филма на Джеймс Камерън „Аватар“, както и елфски език са само част от опциите, които езиковите приложения предлагат.

Освен странните езици от филми и анимации, хората могат да избират популярни езици като испански и френски, които да учат с удобното за тях темп, съобразен с ангажиментите им.

Някои приложения предлагат игри и повтаряне на основни фрази, докато други имат цялостни програми с лектори, като дават възможност на хората да се свързват с хора, за които конкретният език е майчин.

Някои потребители споделят, че изпитват затруднения, тъй като не разбират цялата граматика, както и че им липсва средата на класната стая. 

Още по темата

Д-р Гай Барон, декан за съвременни езици в университета Aberystwyth, казва, че приложенията трябва да се използват заедно с традиционните методи на обучение. 

За Ейми Джо Прайс, учител от Алабама, САЩ, приложенията за учене на езици са се превърнали в част от нейната сутрешна рутина. „Влизам по едно и също време всяка сутрин в приложенията, докато закусвам и пия чай“, казва Ейми.

Друг потребител на този тип приложения споделя, че използването им е трудно и без допълнителни курсове се изпускат много структури от граматиката.

Кои езици са най-предпочитани от потребителите?

Японският език изпревари италианския по популярност сред потребителите на известно приложение за учене на езици. Вероятно това е така заради Световното първенство по ръгби, провело се в Япония през 2019 г.

Испанският език като цяло е най-предпочитан сред великобританците – както онлайн, така и офлайн по време на езикови курсове. Той е определян за един от най-лесните езици за изучаване от англоговорящи.

През последните месеци на 2019 г. арабският и английският език са силно предпочитани от потребителите във Великобритания, като прогнозите са през 2020 г. тези езици да са в топ 10 на най-предпочитаните.

„Хората учат даден език, защото са заинтересовани от обществото или културата на дадена страна, като в крайна сметка всеки иска да може да комуникира и да се свързва с други хора“, обяснява Ед Куук, съосновател на езиковото приложение Memrise.

Д-р Барън, лектор по испански и латино-американски науки, вярва, че технологиите трябва да бъдат използвани при всички нива на езиковото обучение.

„Трябва изцяло да модернизираме образователната система, но не мислите ли, че едното не може без другото“, казва още той.

Приложенията обаче предлагат обучение на разговорно ниво, при което няма сложни граматични структури, четене на литература и изучаване на културология на съответната страна.

Още новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 година
Въпросът е какви мобилни приложения помагат за изучаването на българския език ?!

Още от Web
Alibaba стана жертва на кражба на данни