IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle потвърди сделката за TikTok

Министерството на финансите на САЩ започва преглед на предложението, което може да насърчи силно облачния бизнес на компанията на Лари Елисън

08:51 | 15.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Министерството на финансите на САЩ заяви късно в понеделник, че ще преразгледа споразумение между Oracle Corp. и други за обновяване на операциите на TikTok в САЩ с цел да се избегне забраната на популярното приложение за споделяне на видео поради китайската му собственост.

Доставчикът на бизнес софтуер Oracle заяви в понеделник, че е част от предложението, внесено от китайската компания майка на TikTok ByteDance Ltd. до американското правителство, в което се казва, че американска технологична компания „ще служи като доверен доставчик на технологии“. TikTok заяви в понеделник, че смята, че предложението му, внесено в Министерството на финансите, „ще потуши опасенията на администрацията по отношение на сигурността“. Нито една от фирмите не разкри подробности за споразумението.

Oracle победи Microsoft Corp. в надпреварата за TikTok, за да отговори китайската компания на опасенията на администрацията на Тръмп, че чуждестранната собственост на приложението представлява риск за националната сигурност, заявиха запознати със ситуацията в неделя.



Президентът Тръмп настояваше за продажба на американския бизнес на TikTok и заяви, че тези операции ще бъдат прекратени при липса на сделка. Той подписа изпълнителна заповед на 6 август, определяйки 45-дневен срок за американска компания да закупи операциите на TikTok в САЩ.

Министърът на финансите Стивън Манучин заяви в понеделник, че неговото ведомство е получило през уикенда предложение за оферта от Oracle за операциите на TikTok и че ръководената от Министерството на финансите комисия по чуждестранни инвестиции в САЩ ще го прегледа тази седмица. „Ще разгледаме това в комисията Cfius тази седмица и след това ще отправим препоръка към президента и ще прегледаме сделката заедно с него“, каза  Манучин в интервю за CNBC. Президентите имат властта да отменят препоръките на Cfius, за да дадат зелена светлина или блокират дадена сделка.

„Трябва да се уверим, че кодът е един, защитен, че данните на американците са сигурни, че телефоните са сигурни и ще се стремим да проведем дискусии с Oracle през следващите няколко дни с нашия технически екип“, каза Манучин пред CNBC, добавяйки, че има голямо доверие както към Microsoft, така и към Oracle. Предложението на Oracle съдържа ангажимент да превърне TikTok в глобална компания със седалище в САЩ с 20 000 нови работни места, каза Манучин.

Очаква се Oracle да работи с TikTok за преместване на данните за американски потребители към инфраструктурата за изчислителни облаци на Oracle и съхраняване на информацията само в САЩ. Oracle се присъединява към някои от американските инвеститори на ByteDance, а Walmart Inc., работеща с Microsoft, заяви късно в неделя, че обмисля да се присъедини към групата на Oracle, твърдят източници, цитирани от The Wall Street Journal.  

За Oracle споразумението може да даде тласък на усилията на концерна от Силициевата долина да превърне бизнеса си с бази данни в основен играч в облачните изчисления - ако компаниите могат да получат одобрение от правителството за плана.

Основният плюс на сделка с TikTok е добавянето на водещ клиент към облака, твърдят хора, запознати с споразумението. TikTok е световно признат клиент и идва с желаната потребителска база за председателя Лари Елисън, докато той се стреми да ускори промяната на компанията, базирана в Редвуд Сити, Калифорния, в мощен играч в облачните изчисления, една от най-динамичните области на технологиите.

Microsoft беше първият фаворит за придобиването, като започна разговори с ByteDance седмици преди изпълнителните заповеди на Тръмп и вярвайки, че има предварителната рамка на сделката, която правителството на САЩ може да подкрепи. Но през последните седмици сделката се отдалечаваше все повече от софтуерния гигант.

Oracle, компания с по-близки отношения с американския президент, се появи като участник в търга с подкрепата на Sequoia Capital, ключов акционер на ByteDance.

Купуването на TikTok би дало на Microsoft, която притежава платформата за видеоигри Xbox и сайта за професионални контакти LinkedIn, достъп до пристрастяващо приложение за споделяне на видео, използвано от повече от 100 милиона души в САЩ. Приложението, което позволява на хората да записват и редактират кратки видеоклипове, вариращи от непринудени танци до по-сериозни политически изявления, придоби популярност по време на глобалната пандемия, която държеше много хора в затворени помещения.

За гиганта в корпоративния софтуер Oracle TikTok е по-малко очевидна цел, но има смисъл в светлината на желанието на компанията да изгради своя бизнес за облачни изчисления и потребителски данни. TikTok съхранява огромни количества данни и в момента е голям клиент на облачни услуги, управлявани от Amazon Web Services и Google на Alphabet Inc. Партньорството с TikTok резонира и с представите на председателя на Oracle Лари Елисън за защита на американските технологични интереси.

Малко след подаването на оферти от Microsoft и Oracle китайското правителство обяви план за тясно участие в одобряването на всяка сделка и противопоставяне на износа на ключови алгоритми, необходими при продажбата. ByteDance изглежда се стремеше за по-ограничен вид споразумение, отколкото Microsoft иска, като ще запази по-голям контрол, кавза един от хората, запознати с преговорите.

За Oracle сделката с TikTok дава на 43-годишния производител на софтуер, най-известен с традиционните корпоративни бази данни, поредица от потребителска информация, за да подсили рекламния бизнес. Oracle създава профили на обикновени хора и ги продава на компании, които искат да достигнат до конкретна аудитория. Сделката подкрепя и опитите на Oracle да разшири бизнеса си с облачни изчисления, осигурявайки масивна мрежа, която TikTok може да използва, за да оперира приложението си и да съхранява данни през интернет.

Oracle поддържа добри отношения с Тръмп още преди началото на мандата му. През 2016 г. главният изпълнителен директор Сафра Кац бе част от преходния екип на президента и две години по-късно вечеря с него в Белия дом, където тя се оплаква от държавен договор, който счита за несправедлив, съобщава Bloomberg.

Вицепрезидентът Майк Пенс посети централата на Oracle в Редууд Сити, Калифорния. Кац е допринесла с над 125 хил. долара тази година в подкрепа на преизбирането на Тръмп, показват данните на Федералната избирателна комисия. А Елисън позволи на Тръмп да използва едно от именията му в Калифорния, за да проведе събитие за набиране на средства през февруари.

През последните седмици президентът на САЩ публично одобри офертата на Oracle и нарече Елисън „страхотен човек“. Икономическият съветник на Тръмп Питър Наваро, който по-рано се обяви срещу потенциална продажба на Microsoft и по едно време се застъпи за пълна забрана на TikTok, повтори това одобрение по време на свое интервю през август във Fox News.

„Ако сравните Microsoft с Oracle, единственото нещо, което разделя двете компании по отношение на националната сигурност, е, че Microsoft има голямо присъствие в Китай“, каза Наваро. „Oracle, от друга страна, има силна репутация, че наистина поставя страхотна защитна стена между своите операции и Китай и това е важно нещо”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Ааа не бе. И тук не играят политическите пристрастия и ,ако щете, преки намеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още