IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС реши, че Uber е транспортна услуга

Това представлява тежък удар за американската компания, която ще попадне под регламентите за таксиметровите услуги

10:51 | 20.12.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съдът на Европейския съюз (ЕС) постанови в сряда, че Uber е транспортна компания, а не дигитална услуга, както твърди стартъпът за споделени пътувания, предава BBC.

Toва представлява тежък удар за американската компания, която ще попадне под регламентите за таксиметровите услуги. 

Uber спори с властите в няколко европейски страни и твърди, че е цифрова услуга, която играе ролята на посредник между частни лица и шофьори. Не такова обаче бе мнението на генералния адвокат на Съда на ЕС Мачей Шпунар. Той обяви през май, че "електронната платформа Uber е иновативна концепция, но основно в сферата на транспорта", така че трябва "да притежава лицензи и разрешителни според изискванията на националните закони".

Към Съда на ЕС се обърна испански съдия, сезиран през 2014 г. от професионалната асоциация на таксиметровите шофьори в Барселона Elite Taxis, обявили се за жертва на "нелоялна конкуренция" от страна на Uber.

Организацията твърдеше, че непрофесионалните шофьори на услугата UberPOP, които ползват собствените си автомобили, трябва да имат лицензи и разрешителни подобно на останалите таксиметрови компании в Барселона.

Преди да бъде произнесена присъдата компанията заяви, че решение срещу нея няма да промени по драстичен начин операциите на фирмата в европейските страни, включително във Великобритания.

Говорител на компанията заяви, че „всяко едно решение няма да промени нещата в повечето страни от ЕС, където вече работим по транспортни правила. Както каза нашият нов главен изпълнителен директор, уместно е да се регулират услуги като тази на Uber. Искаме да си партнираме с градовете, за да може всеки да получи надеждно пътуване с помощта на един бутон".

Няколко държави от ЕС, сред които Франция, блокираха приложението UberPop без да уведомят европейските власти. Критиците и конкурентите на Uber обвиняват компанията, че услугата се опитва да избегне регулациите, като се представя за дигитална, а не транспортна услуга.

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
bvg
преди 6 години
Вие кво искате бе? И цЦеко Минев има семейство да храни. Утре ако дойде някой от америка и ви затрие жалкото бизнесче, да не ревете на бойко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
са чакаме да се произнесе дали изчислението на цената при такситата с помпичка е дигитално или не.... регламента за таксиметровите услуги е една хранилка за съответните агенции и администрациипроблема при юбер е неплащането на данъци, ама то и регулирания сектор на таксиметрови услуги се оказа, че не плаща такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
mick
преди 6 години
Има някакъв проблем с писането на коментари - като напиша ударено и/май/. Исках да напиша - какво и е дигиталното на Убер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mick
преди 6 години
Правилно - какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
Boyan Asenov
преди 6 години
Бакшишите навсякъде ли имат лобита бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
bigmamascandal
преди 6 години
Бюрократите убиха пазара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още