Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Бумът на китайския туризъм замира, а с него и радостта за луксозната индустрия

Китайските туристи превърнаха луксозните брандове в своя цел, но нещата днес все повече се променят

Бумът на китайския туризъм замира, а с него и радостта за луксозната индустрия

Туристи на улица Гинза в Токио. Снимка: Архив Ройтерс

През по-голямата част от десетилетието богатите китайски туристи бяха полудели за луксозни брандове, казина и круизи. Сега обаче се появяват съмнения колко дълго още ще продължи това, коментира Bloomberg.

От луксозния търговски квартал Гинза в Токио до Хонконг, Макао и Пето авеню в Ню Йорк се виждат пукнатини в досега успешната стратегия за обгрижване на тълпите китайски новобогаташи, пътуващи по света. Обясненията за това са най-различни – от забавящата се икономика в Китай до стремежа на правителството да стимулира разходите у дома и валутните колебания. Каквото и да е причината, резултатът буди все по-големи тревоги по света.

През последните няколко месеца мениджърите на високо ниво биват атакувани с въпроси за заможните китайски потребители, които според Bain & Co. са генерирали една трета от глобалните продажби на луксозни стоки през 2017 г. - основно извън Китай. Френските гиганти L’Oréal и LVMH се опитаха да успокоят опасенията, казвайки, че продажбите при пътувания остават силни. В същото време обаче компанията за бижута Tiffany & Co., собственикът на Michael Kors и Jimmy Choo Capri Holdings и компанията майка на Tapestry Coach казват, че разходите от китайски туристи в градове като Ню Йорк и Хонконг отслабват.

Операторите на круизни кораби също изпитват затруднения. Много от тях изляха сериозни суми, за да се погрижат за китайските туристи през последните няколко години, но търсенето остана разочароващо. В началото на 2017 г. Norwegian Cruise Line Holdings представи кораб, „построен за Китай“, с по-големи стаи, специално създадени за по-големи семейства. Но усилията се оказаха напразни и компанията сега влага 50 млн. долара, за да направи кораба подходящ за круизи около Аляска.

Казината усещат натиска – особено в Макао, най-големия хазартен център в света. Китайските посетители от континента все още пристигат тук всеки ден, подтикнати от откриването на моста до континентален Китай и Хонконг. Но играчите на големи залози, които обикновено стимулираха приходите на казината, стоят далеч от игралните маси.

Китайските туристи превърнаха луксозните брандове в своя цел. Благодарение на бързия икономически растеж у дома, те са новобогаташи, изпълнени с нови стремежи и жадни да покажат по-високия си статут. Китай дори излезе на първо място по разходи в международния туризъм през 2012 г., сочат данни на Световната организация по туризъм.

Но китайските лидери предпочитат да задържат тези пари у дома и предприемат действия в подкрепа на тази идея, особено при сегашното забавяне на икономиката. Правителството намали данъците върху вносните стоки, за да насърчи гражданите си да харчат на местна почва. Освен това се бори и с черния пазар, при който китайци купуват продукти, например дизайнерски чанти, от чужбина и ги продават на клиенти в Китай. Според данни на Bain този тип търговия е осъществила продажби за 6 млрд. долара през 2016 г.

Усилията на правителството може би започват да сработват. Capri например заяви, че бизнесът ѝ в Китай все още растеж, но изпитва трудности в Япония и Южна Корея заради по-малкото китайски туристи. Китайците освен това отдавна умело работят с валутните колебания и данъците, за да определят коя локация е най-атрактивна за закупуването на последните чанти, модни облекла и парфюми.

Tiffany бе особено силно ударена от забавянето. Миналото тримесечие мениджърите ѝ подчертаха по-ниските разходи от туристи, особено от Китай, във водещия си магазин в Ню Йорк като причина за по-слабите от прогнозите резултати. Сега компанията насочва сериозни суми за реклама към други страни, за да ограничи удара.

Много луксозни марки от Северна Америка смятат, че експозицията им към китайския пазар е твърде малка, особено в сравнение с европейските си конкуренти, които се представят по-добре. Повечето сега се опитват да навлязат в Китай, ограничавайки ефектите от промените в туристическите тенденции.

И все пак като цяло темпът на растеж в глобалната луксозна индустрия се очаква да остане незасегнат, дори на фона на много макроикономически несигурност, включително продължаващия спор Китай-САЩ, посочва Bloomberg Intelligence.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Най-богатите в Монако устояват на COVID бурята