IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният бранш предлага допълнителни защити за потребителите на брокерски услуги

Порталите за обяви могат да добавят допълнителни функции за по-ясна информация, като например дали цената е с ДДС и дали квадратурата включва общите части

10:06 | 24.07.15 г.
Имотният бранш предлага допълнителни защити за потребителите на брокерски услуги

Порталите за имоти да добавят допълнителни функции с цел по-добра информираност на потребителите им, предлагат от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

Заради оживлението на пазара на имоти се появяват и нови посредници и се регистрират и много нарушения, коментира на пресконференция председателят на Управителния съвет на сдружението Ирена Перфанова.

Представители на сдружението през последните месеци са провели срещи с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП), на които са обсъждани различни варианти за подобряване на защитата на потребителите в рамките на съществуващото законодателство, след като проектозаконът за брокерите така и не видя бял свят.

Браншът е договорил сдружението, а и отделни фирми и физически лица, да могат да подават сигнали в КЗП, които ще се разглеждат в рамките на два месеца и при нарушения ще се налагат глоби. При първо нарушение санкцията е 500 лева, но при повторно достига 30 хил. лева, поясни зам.-председателят на Управителния съвет на сдружението Добромир Ганев.

Формулярите за сигналите ще се публикуват на сайта на НСНИ, има и такива на сайта на КЗП. Потребителите могат да подават и жалби към комисията, а ако сключват посреднически договори, в които се залага арбитражна клауза – да се обърнат и към Арбитражен съд.

Предложенията към сайтовете за имоти

НСНИ предлага порталите, в които се публикуват обяви за имоти, да добавят допълнително поле, така че при въвеждането на офертата да се посочва и информация за ДДС – дали цената е с включен ДДС, без ДДС или не подлежи на облагане с ДДС. Това ще прецизира и статистиката на порталите, която се ползва от купувачи, оценители и други играчи на пазара, коментира Перфанова.

Сайтовете за обяви могат да добавят и ново поле, в което да се указва дали се дължи комисиона, или не, както и дължи ли се такса за обслужването на сделката.

НСНИ предлага да се добавят в административните панели на сайтовете и опции за разделяне на квадратурата на застроена площ и квадратура с общи части, а статистиката за средната цена на квадратен метър, която се изчислява от порталите, да е на база и на двата критерия.

Що се отнася до продажбата на земи, от НСНИ смятат, че е важно да се въведе възможност за разлика между квадратура на поземлен имот извън регулация и на урегулиран поземлен имот, тъй като ако парцелът е извън регулация, при процедурата може да има промяна на площта, а оттам – и на цената.

За застроените имоти се предлага да се отбелязват идеалните части от земята и земята в реални граници, да се добави опция дали локацията на имота, посочена от продавача, е точна или приблизителна, а за обявите на частни лица изрично да се указва, че не се дължи комисиона и не се предлага специализирано обслужване по сделката.

От сдружението предлагат да се въведе и опция, с която да се указва дали данъците и таксите по сделката се поделят между продавача и купувача, дали са за сметка на някоя от двете страни, или ще се поделят по споразумение между страните.

Последна актуализация: 01:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още